Bietenprijs+komt+boven+40+euro
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bietenprijs komt boven 40 euro

Cosun betaalt voor de suikerbieten die dit jaar zijn geleverd in elk geval een prijs van meer dan 40 euro per ton.

De coöperatie meldde dat gisteravond tijdens de eerste telersvergadering van Suiker Unie in Zeewolde. Alle surplusbieten worden afgerekend op 25 euro per ton. In het laatste quotumjaar vindt afrekening nog plaats op basis van 16 procent suiker. Vanaf volgend jaar is dat 17 procent.

Cosun heeft dit jaar bij de suikerverkoop goed kunnen profiteren van de stijgende prijzen op de wereldmarkt, vertelt manager agrarische dienst Rik Gengler. 'Verder is het perspectief gunstig. We geloven in de ontwikkeling van een 'Beetbelt' in Europa, met een belangrijke positie voor de Nederlandse suikersector.'

Areaal

Het positieve verhaal past bij de wens van Cosun om het areaal suikerbieten volgend jaar uit te laten breiden van 70.000 tot zo'n 88.000 hectare. Deze zomer konden bietentelers 20 procent extra LLB's (ledenleveringsbewijzen) bijkopen.

Hier is massaal gebruik van gemaakt. Daar bovenop is het toewijzingspercentage vastgesteld op 112 procent. In theorie betekent het volgens Gengler dat elke bietenteler volgend jaar 30 tot 35 procent meer suikerbieten kan leveren.

Voor de lopende campagne stevent Suiker Unie af op een gemiddelde productie van 78 ton bieten per hectare met 17 procent suiker. Gemiddeld 13,2 ton suiker per hectare is lager dan voorgaande jaren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer