Stopper krijgt 276 euro voor kalf en 636 euro voor pink

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft vrijdag de stoppersregeling voor de melkveehouderij gepubliceerd in de Staatscourant. Voor de eerste tranche is 12 miljoen euro beschikbaar.

De Subsidieregeling bedrijfsbeëindiging melkveehouderij is onderdeel van het fosfaatreductieplan dat bedoeld is om de sector weer onder het fosfaatplafond te krijgen. De regeling helpt melkveehouders die hun bedrijf willen beëindigen. Zij kunnen daarvoor subsidie krijgen.

Voorwaarde is wel dat zij de melklevering aan de zuivelonderneming beëindigen en alle melkkoeien afvoeren op basis van een dood-, slacht- of exportverklaring. De subsidieregeling wordt in meerdere tranches opengesteld, waarbij het uit te keren bedrag per melkkoe elke intekenperiode lager wordt. De eerste mogelijkheid om in te tekenen is van maandag 20 februari tot en met vrijdag 3 maart.

De regeling wordt uitgevoerd door de RVO. Voor de eerste tranche is 12 miljoen euro aan subsidie beschikbaar. De vergoeding die een stopper krijgt is vastgesteld op 1200 euro voor een melkkoe, 276 euro voor een kalf en 636 euro voor een pink.

Eerste tranche wordt opengesteld op 20 februari.

Intekenperiode

Aan het afvoeren van kalveren en pinken stelt de regeling wel een maximum van 0,44 kalf en 0,36 pink per melkkoe. 'Met andere woorden, dit betekent dat een melkveehouder met 100 melkkoeien ook maximaal 44 kalveren en 36 pinken kan meenemen in de regeling,' verduidelijkt Kees Romijn, vakgroepvoorzitter van LTO Melkveehouderij.

De subsidie wordt verleend op basis van het aantal melkkoeien dat op de eerste dag van de intekenperiode op het bedrijf aanwezig is of het aantal koeien dat op 1 oktober 2016 aanwezig was, als dat aantal lager is. De gegevens uit het I&R-systeem zijn hierbij leidend.

Het ministerie gaat ervan uit dat er mogelijk nog twee intekenperiodes nodig zullen zijn. De subsidie bij deze tranches zal wel lager zijn. De bedragen voor de volgende intekenperioden maakt het ministerie van Economische Zaken uiterlijk twee weken voorafgaand aan een nieuwe periode bekend.

Maatschap

Melkveehouders die van de regeling gebruik willen maken mogen na beëindiging van hun bedrijf jongvee aanhouden, op voorwaarde dat het aantal stuks jongvee in 2017 niet toeneemt.

Bedrijfsbeëindiging betekent in het geval van een maatschap dat alle maten moeten stoppen met het houden van melkvee. Zij kunnen niet onder eigen naam of via een andere rechtspersoon melkvee gaan houden. Stoppers mogen hun bedrijf ook niet overdragen aan een andere melkveehouder. Zij dienen hun relatienummer te behouden tot in ieder geval 1 januari 2018.

Banken hebben aangegeven met een liquiditeitenvoorziening bedrijfsbeëindiging te zullen ondersteunen. Details van deze regeling worden uitgewerkt.

• Lees hier de subsidieregeling in de Staatscourant

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    5° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / -1°
    70 %
Meer weer