Minder+boeren+met+uitbreidingsplannen
© JOs Thelosen

Minder boeren met uitbreidingsplannen

In de Nederlandse varkens- en pluimveehouderij zijn minder ondernemers met uitbreidings- of opvolgingsplannen dan vorig jaar.

Momenteel zegt 26% zijn bedrijf op korte termijn te willen uitbreiden of te laten opvolgen. Daar tegenover staat dat ook het percentage met beëindigingsplannen is gedaald.

Dit zijn enkele conclusies uit de jaarlijkse sectorinventarisatie, de HokdierScanner 2012, van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect.

Bij fokzeugen- en vleeskuikenhouders ligt de uitbreidingsbereidheid met respectievelijk 30,4 en 30,9%, hoger dan het gemiddelde in de sector, maar ook hier is er een daling ten opzichte van 2011. Leghennenhouders hebben wél meer uitbreidingsplannen dan vorig jaar.

Stoppers

Het percentage beëindigingsplannen in de intensieve veehouderij is in een jaar tijd gedaald van 8,3 naar 7,5 procent. Behalve bij de houders van overig pluimvee zien we bij alle varkens- en pluimveehouders een soortgelijke daling. Een uitschieter is de vleesvarkenhouderij waar het percentage ‘stoppers’ op 9,1 ligt.

AgriDirect benaderde in de periode juli - augustus 2012 circa 5000 varkens- en pluimveehouders in Nederland om onder andere de toekomstintenties in deze sector te inventariseren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer