Stoppersregeling+helpt+bank+vullen
© Nieuwe Oogst

Stoppersregeling helpt bank vullen

Provincie Utrecht maakt het gemeenten en milieudiensten extra makkelijk om stikstofrechten van gestopte boeren binnen te krijgen voor de provinciale salderingsbank.

'We hebben de meeste dossiers van stoppende en krimpende veehouders geanalyseerd en sturen gemeenten nu gericht naar bedrijven met slapende rechten', vertelt vergunningverlener Roland Zoer van provincie Utrecht.

Utrecht heeft daarbij per gemeente een selectie gemaakt. 'We kiezen bedrijven waarmee een klapper te maken is en waarmee we soms wel twintig uitbreiders helpen via de salderingsbank.'

Stoppersregeling

Een hulpmiddel dat de provincie sinds kort inzet is een formulier voor veehouders die mee doen aan de stoppersregeling in het kader van het Besluit Ammoniakemissie huisvesting veehouderij.

Via een eenvoudig formulier kunnen melkveehouders, varkenshouders en pluimveehouders aangeven dat zij hun bedrijf zijn gestopt of inkrimpen en per wanneer. Gemeenten kunnen dit bij controles gebruiken.

Handvat

'Vaak is zo'n besluit al genomen en bekend bij de gemeente. Maar de laatste stap, de melding, blijft soms achterwege. Daarvoor is dit een makkelijk handvat voor gemeenten', verklaart Zoer.

De vulling die de komende tijd wordt binnengehaald moet aanvragers met nieuwe uitbreidingsplannen salderen. Er liggen zo'n tweehonderd aanvragen van Utrechtse veehouders te wachten.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer