Bio-beurs: aandacht voor voortgang Bio1000

Op de Bio-beurs presenteerden werkgroepen de uitwerking van thema's die belangrijk zijn voor de toekomst van de biologische sector. Nu moet uitrol naar de praktijk plaatsvinden.

Bio%2Dbeurs%3A+aandacht+voor+voortgang+Bio1000
© Ruben Meijerink/APA

Bio1000 werd in oktober 2015 georganiseerd in Ede om belangstellenden uit alle geledingen te laten nadenken over de positie van de biologische sector in 2030.

In de discussies zijn daar belangrijke thema's vastgesteld die vervolgens in werkgroepen verder zijn uitgewerkt. Woensdag in een grote workshop op de Bio-beurs in Zwolle presenteerden de verschillende werkgroepen hun bevindingen.

Boer-burger coöperaties

Eén werkgroep inventariseerde de boer-burger coöperaties en de problemen waar deze samenwerkingsmodellen mee te maken hebben. Doel is om de vorming van deze coöperaties te bevorderen en te stimuleren vanuit de sector en de overheid.

True pricing en ketengesprekken gaat over het streven naar een eerlijke en transparantere voedselketen met een productprijs waarin alle kosten zijn meegerekend. Dus ook de maatschappelijke kosten. Voor de ontwikkeling van true pricing wordt een alliantie gevormd met diverse ketenpartijen.

Aandacht aanwakkeren

Educatie en biopassie zijn werkgroepen die de aandacht voor de biologische sector verder willen aanwakkeren. Dat kan via lesmaterialen op scholen, maar ook door het starten van campagnes of het inrichten van interactief digitaal platform.

De Taskforce Schoon Drinkwater wil de boodschap uitdragen dat een keuze voor schoon water een keuze voor biologisch is.

Meer betrokkenen

Directeur Bavo van den Idsert van Bionext vertelt na afloop van de workshop dat alle Bio1000-werkgroepen voorlopig doorgaan met hun activiteiten. Om de thema's verder uit te rollen en om te komen tot concrete acties is het de bedoeling dat meer betrokkenen zich aansluiten bij de werkgroepen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer