Amerikanen+willen+grens+openen+voor+lamsvlees+uit+Groot%2DBrittanni%C3%AB
Nieuws
© Defra

Amerikanen willen grens openen voor lamsvlees uit Groot-Brittannië

De Verenigde Staten willen na een importstop van twintig jaar weer Brits lamsvlees toelaten. Landbouwminister Tom Vilsack heeft dat toegezegd aan zijn Britse collega George Eustice.

Dit voorjaar overhandigde Londen een dossier van meer dan duizend pagina’s dat de kwaliteit en de veiligheid van het vlees moet aantonen. Dat bleef niet zonder resultaat, de Amerikaanse regering werkt nu een voorstel uit om de importban op te heffen.

Lucratieve markt

Minister Eustice spreekt van ‘geweldig nieuws’ voor de Britse boeren. ‘We zijn nu een stap dichter bij de toegang tot de lucratieve Amerikaanse markt.’ Hij acht een jaarlijkse export ter waarde van 30 miljoen euro mogelijk.

De EU kan nu geen lamsvlees naar de VS exporteren door Amerikaanse eisen aan het scrapie-vrij zijn van de dieren. De importeisen van Washington gaan veel verder dan wat de internationale diergezondheidsorganisatie OIE nodig vindt.

De grens gaat nog niet direct open, in Washington moeten nog de nodige formaliteiten worden afgehandeld. Naar verwachting kan in het vroege voorjaar van 2017 de eerste het eerste lamsvlees naar de VS worden verscheept.

Nieuwe markten

Het nieuws is extra welkom bij de Britse schapenhouders in de aanloop naar een Brexit. De toegang tot de Europese markt zal er daardoor zeker niet makkelijker op worden. De regering in Londen heeft al toegezegd om extra in te zetten op het openen van nieuwe markten buiten de EU.

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer