Bodem dupe van klimaatverandering

De klimaatverandering heeft in Nederland overwegend een negatieve invloed op de bodemgezondheid, stelt Janny Peltjes, directeur van onderzoeks- en adviesinstelling HLB.

In een presentatie deze week tijdens de themadag uien in Dronten vertelde Peltjes dat 50 tot 70 procent van de landbouwgrond te maken heeft met een verdichte bodemstructuur als gevolg van extremere neerslag en het achterwege blijven van wintervorst. 'Bodems verliezen daardoor herstellend vermogen.'

De bodemvruchtbaarheid staat onder druk omdat organischestofgehaltes afnemen en daarmee het bufferend vermogen vanuit de bodem. Hierdoor en door uitspoeling of onvoldoende opname van nutriënten zal gewasgroei achterblijven, voorspelt Peltjes. 'Gewassen zijn daardoor gevoeliger voor aantastingen, zoals bijvoorbeeld schade door hoge ozongehaltes.'

Vroegere infecties

Tot slot wijst Peltjes erop dat de hogere temperaturen en de veelal nattere groeiomstandigheden zorgen voor meer druk van nematoden en bodemgebonden schimmels en bacteriën. 'We krijgen vroeger in het seizoen te maken met infecties. Ook kunnen veel ziekteverwekkers gemakkelijker overwinteren op overblijvende gewasresten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer