Stichtse Rijnlanden maakt strategie bodemdaling

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de ambitie om de bodemdaling in 2050 minimaal 25 procent vertraagd te hebben. Daarbij verwacht ze hulp van de veenweideboer. Een peilindexatie van 75 procent moet hen tot maatregelen stimuleren.

Stichtse+Rijnlanden+maakt+strategie+bodemdaling
© Koen van Wijk

'Door nu te handelen heeft u als boer straks betere productieomstandigheden.' Zo formuleert HDSR de ambitie richting boeren in een position paper.

Onder de titel 'Vertragen bodemdaling, elke centimeter telt' legt het waterschap daarin uit hoe ze denkt bodemdaling in de Lopikerwaard en het Oude Rijngebied te vertragen en tegelijk de koe in de veenweide te houden.

Peilindexatie

Een andere peilstrategie is onderdeel van de ambities, blijkt uit dit praatstuk. HDSR wil het huidige tempo van de bodemdaling voor nog slechts 75 procent volgen met het peilbeheer. Minder peilindexatie is een manier om boeren te stimuleren tot maatregelen tegen bodemdaling, stelt HDSR.

'Er zijn inmiddels technische innovaties en gebruiksmogelijkheden ontwikkeld die effectief zijn tegen bodemdaling. Van onderwaterdrainage bijvoorbeeld zijn harde cijfers dat ze de bodemdaling met 30 tot 50 procent verminderen. We willen boeren stimuleren die maatregelen ook toe te passen', zegt hoogheemraad Bert de Groot.

Drukdrains

'We willen vooral ondernemers op de laagste percelen bewegen tot maatregelen. Onderwaterdrainage heeft zich al bewezen. Ook 'sturen met water', met inzet van drukdrains is een kansrijke techniek, die mogelijk nog meer reductie oplevert', aldus De Groot.

Een andere weg is aanpassing van de bedrijfsvoering of omschakelen naar andere teelten. 'Met beter bodembeheer kun je het moment van scheuren voor graslandvernieuwing uitstellen. Ook dat stelt bodemdaling uit.'

Pilots

Om diverse maatregelen verder te ontwikkelen zijn meer pilots nodig. Het waterschap wil geld steken in projecten die bodemdaling helpen tegengaan.

De Groot: 'De input uit bijeenkomsten nemen we mee, komende voorjaar willen we dit beleid bestuurlijk vaststellen. Voor boeren die goede maatregelen zal gelden dat hun drooglegging op den duur beter wordt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer