Drentse veehouders op zoek naar beste bodem

In het project 'Grondig boeren voor Water' gaan Drentse veehouders op zoek naar wat bodemkwaliteit bepaalt. Vrijdag was een groepje boeren te gast bij melkveehouder Eddy Heeling in Sleen in het kader van het project Grondig boeren voor water.

Drentse+veehouders+op+zoek+naar+beste+bodem
© Jan Anninga

Tijdens de bijeenkomst werd door project- en accountmanager Everhard van Essen van adviesbureau Aequator Groen en Ruimte ingegaan op de bodemkwaliteit op de hogere zandgronden.

Door middel van bodemverbeteringen kunnen in de meeste gevallen opbrengstverhogingen van 5 tot 10 procent worden behaald. Met de Bodem Conditie Score wordt daarvoor eerst de kwaliteit van de bodem in beeld gebracht.

Naast een inhoudelijke presentatie van Van Essen werd van twee percelen door het groepje de bodemconditie beoordeeld. Hierbij was de vraag welk perceel een 'goede' en een 'slechte' score zou verdienen.

Kennisgroepen

In 'Grondig boeren voor water' zijn vier kennisgroepen gevormd met veehouders in de Drentse grondwaterbeschermingsgebieden van WMD, Waterbedrijf Groningen en Vitens. De focus ligt op mineralenmanagement. Deelnemers krijgen kennis aangereikt over alles wat daarmee verband houdt - van bodem tot kosten en baten van maatregelen. Ook worden ze gestimuleerd om inzichten met elkaar te delen.

Met 'Grondig boeren voor Water' wordt een vervolg gegeven aan de WMD-kennisgroep Veehouderij die sinds 1997 actief is, maar dan op grotere schaal en met inbreng van meer kennispartners. De waterkwaliteit moet er beter van worden én de
maatregelen moeten een positief effect hebben op het bedrijfsresultaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer