Voorlopig+geen+milieucriteria+in+Beter+Leven%2Dkeurmerk
Nieuws
© Twan Wiermans

Voorlopig geen milieucriteria in Beter Leven-keurmerk

Er worden voorlopig geen milieumaatregelen opgenomen in het Beter Leven-keurmerk. De financiering van het onderzoek dat daarvoor nodig is komt niet rond.

De Dierenbescherming en Natuur & Milieu zijn al langer tijd met elkaar gesprek over relevante milieucriteria voor varken en kip en het terugverdienen van de meerkosten.

'Deze punten vormen de grootste uitdaging, daar liggen fundamentele discussies aan ten grondslag', zei Peter Verdaasdonk, directeur van de Dierenbescherming, daarover eind oktober in Nieuwe Oogst.

Eind vorige week dienden de PvdA-Kamerleden Rien van der Velde en Tjeerd van Dekken een motie in over de verbreding van het Beter Leven-keurmerk met milieucriteria. 'Wij willen dat het keurmerk ook laat zien of een product duurzamer is geproduceerd. Duurzaamheid en dierenwelzijn gaan nu niet altijd samen', aldus de Kamerleden. Die motie werd woensdag verworpen.

Volgens woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming heeft dit tot gevolg dat er nu ook geen geld vanuit de overheid komt voor onderzoek naar milieumaatregelen die passen binnen het Beter Leven-keurmerk passen.

Voordat milieumaatregelen worden doorgevoerd, wil de Dierenbescherming de effecten daarvan eerst in beeld hebben. Het onderzoek dat daarvoor nodig is, moet nu op andere wijze worden gefinancierd. Nog onduidelijk is hoe dan. Om welke milieumaatregelen het gaat wil de woordvoerder op dit moment niet kwijt.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer