Hang+het+strotouwtje+uit+het+stalraam
Ingezonden
© Werry Crone

Hang het strotouwtje uit het stalraam

Melkveehouder Jan Arie Koorevaar (37), een van de #Laarzenactieboeren, nodigde de schrijver van een kritisch ingezonden artikel over de melkveehouderij uit op zijn bedrijf. Hij vindt dat meer collega's het gesprek moeten aangaan met boerencriticasters.

Als melkveehouder voorzie ik consumenten van hoogwaardig voedsel en ik sta achter de werkwijze die we op ons bedrijf hebben. Dat was mijn drijfveer om veganist en student gedragsbiologie, Tom Roth, te bellen. Hij stelde namelijk nogal wat, onlangs in zijn opiniestuk in Trouw.

Als veehouder raakten zijn foutieve beweringen over onverdoofd onthoornen mij. Je eerste impuls is om dat varkentje eens even flink de oren te wassen op social media. Ik had geen zin om in die kramp te schieten en nodigde hem uit op mijn bedrijf. Een uitnodiging die hij dapper aannam.

Ik vertelde hem: '...alles goed, maar laat Trouw dáár dan ook een verhaal van maken.' Dat gebeurde. Oudjaarsdag stond er een hele pagina in de krant over mijn ontmoeting met Roth.

Toenadering

Ik kan dan wel vinden dat ik mijn bedrijf verantwoord run, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen dat vindt. Zeker een veganistische gedragsbioloog in wording niet. Maar toen ik tijdens het bezoek van Roth aan hem vroeg wat hij zag als we naar de koeien keken, antwoordde hij niet met een zweem van verachting en erkende hij dat ik om mijn dieren gaf. Dit gesprek leverde me dus toenadering op.

Hij begreep dat ik van mijn koeien genoot toen ik hem wees op een pasgeschoren koe met een glanzende vacht en aftekening. Eens werden we het niet op alle punten, en dat was ook niet de opzet van het gesprek. Wel wilde ik aandacht vragen voor de praktijk, die anders is dan Roth zich voorstelde in zijn stuk.

Of zoals Louise Fresco het in haar nieuwjaarsboodschap op milkstory.nl stelde: 'U verdient het in het nieuwe jaar weer erkenning te vinden – materieel en immaterieel – voor uw werk.' Die erkenning staat of valt met het durven aangaan van het gesprek.

Op het artikel in Trouw van afgelopen zaterdag, waarin een verslag van mijn gesprek met Roth staat, reageerde NVV-woordvoerder Caroline van der Plas: 'Gesprek leidt tot kennis. Kennis leidt tot begrip en begrip leidt tot draagvlak.'

Criticasters omarmen

Omarm welwillende boerencriticasters en probeer te begrijpen waar de kritiek vandaan komt. Wat mij hielp, is om Roth niet met tegenargumenten te bestrijden. Maar juist vol positiviteit en vertrouwen de vraag te stellen: 'Wat zie jij als je dit bedrijf ziet?'

Ik vind dat we iedereen die een mening heeft over voedsel, of dat nu een sterke of een hele sterke is, moeten verleiden om het echte verhaal te laten zien.

Ik roep u op om u na kritiek niet af te keren, maar uw strotouwtje uit het stalraam te hangen, de rug te rechten, assertief te zijn en elke welwillende bezoeker te begroeten op uw bedrijf. We zijn als boeren met steeds minder, dus het is belangrijk dat we hier serieus werk van maken.

Draagvlak

Doen we dit niet en blijven we hangen in tegenreactie, dan verliest de gehele boerensector aan draagvlak. Heb een werkwijze die met hart en verstand klopt, en laat die burgers dan maar komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer