Boer+en+burger+om+tafel+over+mestbeleid
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Boer en burger om tafel over mestbeleid

Brabantse veehouders zijn de afgelopen maanden in discussie gegaan met vertegenwoordigers van kritische burgergroepen over mestbeleid en dieraantallen. Dinsdag stond de voorlopige uitkomst van de discussies op de agenda van Gedeputeerde Staten.

De provincie organiseerde deze 'mesttafels' om te onderzoeken of er draagvlak is voor nieuw mestbeleid dat ook stuurt op aantallen dieren. Maar het viel niet altijd mee.

De aanleiding was het Bestuursakkoord van het provinciebestuur, vorig jaar. De provincie wil knopen doorhakken rond mestverwerking. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings heeft dat gelijk opgepakt. Al gauw bleek dat burgergroepen het vooral wilden hebben over aantallen dieren. Dat is toen eraan gekoppeld.

De dialoog omvatte drie ronden van vier regiobijeenkomsten. Aan tafel zaten bezorgde burgers, veehouders, milieubeschermers, gezondheidsdeskundigen, financiers, gemeenten en waterschappen. Vooral in het begin stonden de partijen recht tegenover elkaar.

Gezamenlijke inspanning

Uiteindelijk vonden de gespreksdeelnemers zich in deze omschrijving: 'We willen ons gezamenlijk inspannen voor een veehouderij die rendeert, in balans is met de sociale en natuurlijke omgeving, waarvan de risico's voor volksgezondheid en veiligheid aanvaardbaar zijn, die bijdraagt aan oplossing van maatschappelijke opgaven en zich kenmerkt door een hoge standaard voor dierenwelzijn.'

Hendrik Hoeksema was vanuit ZLTO betrokken bij het traject. Vooraf en na afloop besprak hij, samen met zijn collega Herman Litjens, de aanpak met alle Brabantse afdelingsvoorzitters en de vakgroepvoorzitters.

Hoeksema vindt dat de vertegenwoordigers vanuit de veehouderij het 'ongelooflijk knap' hebben gedaan. 'Er is veel over onze leden en de sector gezegd, en daar zijn ze heel respectvol mee omgegaan.'

Ontwikkelingsperspectief

De insteek was: we willen best praten over dieraantallen, maar dan moet er wel ontwikkelingsperspectief zijn voor bestaande veehouders, want die hebben te maken metveel nieuwe regelgeving.

Vorige week vrijdag konden vertegenwoordigers van de deelnemers inspreken bij een hoorzitting van Provinciale Staten. Tanja van de Ven uit Beek en Donk sprak daar namens de veehouderij. Ze vroeg, net als de andere insprekers, om meer tijd. 'We hebben allemaal de wil uitgesproken om eruit te komen, maar het gaat wel moeilijk worden. Er is meer tijd nodig.'

Besluitvorming

Dinsdag stond de voorlopige uitkomst van de discussies op de agenda van Gedeputeerde Staten. Dat was opiniërend, nog niet besluitvormend. Waarschijnlijk neemt GS volgende week dinsdag een eerste stap. 'ZLTO hoopt dat er daarna voldoende ruimte blijft om via de gestarte dialoog tot concrete voorstellen te komen', zegt Hoeksema.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer