Poll%3A+Hoe+verdienen+boeren+in+2030+hun+geld%3F
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Poll: Hoe verdienen boeren in 2030 hun geld?

In aanloop naar de Dag van LTO Noord Zuid-Holland op 1 maart, vindt op online platform Foodlog discussie plaats over de vraag waar Nederlandse boeren, tuinders en telers in 2030 hun geld mee verdienen.

Nieuwe Oogst.nu en Foodlog geven wekelijks een update van de discussie. Daarnaast volgt een stelling om op te reageren. In de eerste afleveringen (ruim vierhonderd reacties) ging het over de vraag: welke trends zie je op weg naar 2030?

1. De landbouw industrialiseert internationaal zodat alleen boeren en tuinders met de laagste kostprijzen overleven. Die concurrentie vindt ook plaats voor verse producten (vanuit Oost- en Zuid-Europa en Noord-Afrika).

2. In die situatie heeft Nederland twee nadelen. De hoge mate van intensivering in een zeer dichtbevolkt land bezorgt Nederlandse boeren hogere milieukosten dan hun Europese concurrenten. Daarnaast wordt de grondgebonden landbouw geconfronteerd met een extreem hoog kapitaalbeslag. Dat tikt flink door bij bedrijfsoverdrachten de komende decennia. Het zal Nederlandse boeren afhankelijker maken van krapte in goedkopere regio's die allemaal tegelijk hun productiecapaciteit en -kwaliteit vergroten.

3. Consumenten houden bij een overvloedig voedselaanbod een voorkeur voor lagere prijzen of herkenbare toegevoegde waarde.

4. De koopkracht in Europa daalt en krijgt te maken met een instroom van nieuwe bewoners uit het zuidelijke en oostelijke Middellandse Zeegebied die een betaalbare stroom gezond voedsel nodig heeft.

Ketens vormen

Boeren en tuinders hebben dan ook de beste kansen om geld te verdienen als ze dat doen door in ketenverband met verwerkers en detaillisten samen meerwaarde te ontwikkelen.

Wie dat niet doet, vergroot zijn risico om er in 2030 niet meer te zijn. Wie het wel doet, moet zich realiseren dat er niet voor iedereen plaats is in zulke ketenverbanden.

Stelling

Twintig jaar geleden werd ook al gezegd dat de Nederlandse landbouw in crisis verkeerde en het helemaal anders moest. Maar er zijn nog steeds jonge boeren die de bedrijven van hun ouders voorzetten, uitbouwen, hun buren overnemen en dat gefinancierd krijgen.

We zijn daarom erg benieuwd naar je reactie op de stelling, die we op 1 maart op de LTO ledendag Zuid-Holland bespreken:

Ik maak mij geen andere zorgen over de toekomst van mijn bedrijf dan mijn ouders twintig jaar geleden.

Stemmen:

Klik even door naar Foodlog en breng daar je stem uit. Meepraten mag natuurlijk ook!

Nieuwe Oogst/Foodlog

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer