Muis houdt Friese boeren weer in de greep

Melkveehouders rond Sneek, maar ook op de klei onder Leeuwarden zien meer muizen op hun land dan vorig jaar. LTO Noord heeft het meldpunt muizen heropend waar boeren melding kunnen doen van muizenactiviteit.

Muis+houdt+Friese+boeren+weer+in+de+greep
© Persbureau Noordoost

Regiobestuurder LTO Noord Noord Peet Sterkenburgh zegt vanuit verschillende hoeken signalen te hebben ontvangen dat er meer muizen zijn. 'Het is weer een droog najaar. Dit kan weer uitgroeien tot een ramp.'

Veel gaten, bultjes grond en kale plekken in het land duiden op de aanwezigheid van meer muizen dan vorig jaar, geeft melkveehouder Harry Kramer uit Koufurderrige aan. 'De komende vier weken wordt het heel spannend wat het weer gaat doen. Tot nu toe is het weer een droog en warm najaar, dat goed is voor de overleving van muizen', stelt Kramer. Bij hem zit de muizenplaag van 2014/2015 nog vers in het geheugen. Het kostte hem zo'n 75.000 euro om zijn land weer in te zaaien en voer in te kopen.

Zestig houten palen

Kramer plaatste onlangs zestig houten palen in zijn percelen voor roofvogels. Hierop kunnen de reigers en buizerds goed jagen op de muizen. Of het voldoende helpt, is afwachten volgens de melkveehouder. 'Iedere muis die wordt gevangen, ben ik kwijt. Ook de jongen, terwijl het mij geen cent kost.'

In juni 2014 zette hij als een van de eerste boeren zijn land onder water om de muizenpopulatie in te krimpen. Hoewel collega-boeren inmiddels wel al plekken weer onder water hebben gezet, vindt Kramer het hiervoor nog te vroeg. 'Ik wil het onder water zetten van percelen zo veel mogelijk voorkomen. Het heeft namelijk ook nadelen: er stromen ook veel meststoffen weg .'

Sterkenburgh adviseert de ondernemers vooral ook goed te maaien. 'Met name de kades bij het boezemwater moeten kort worden gehouden, zodat de muizen zichtbaar zijn voor de vogels.' Bovendien raadt hij boeren aan om proefjes met het onder water zetten van het land te doen zodat zichtbaar wordt hoeveel muizen er in de percelen zitten.

Niet verontrustend

Het early warning systeem dat boeren vroegtijdig moet attenderen op meer muizenactiviteit is nog in de maak. Projecten LTO Noord verwacht dat het systeem halverwege volgend jaar beschikbaar is.

Volgens ecoloog Eddy Wymenga van ecologisch onderzoeksbureau Altenburg&Wymenga, dat meewerkt aan het early warning systeem, zijn de muizenaantallen nog niet verontrustend. 'Het gaat om heel lage aantallen. Er is op dit moment totaal geen reden dat het uit de hand loopt.' Wel is alertheid geboden, aldus de onderzoeker. 'We willen graag weten of dit een seizoensoprisping is of dat dit het begin is van een nieuwe plaag.'

Wanneer de muizen in het voorjaar weg zijn, zie je in het najaar altijd een klein herstel, legt Wymenga uit. Door de 'indian summer die heel lang doorloopt 'is er een populatie bijgekomen, de jongen hebben jongen gekregen. en daardoor zijn her en der clusters ontstaan.'

Kramer blijft de muizenactiviteit in zijn percelen nauwlettend volgen. Elke week inspecteert hij zijn land op de aanwezigheid van muizen. 'We houden het heel goed in de peiling. Als we meer maatregelen moeten treffen, dan moet dat voor half januari gebeuren. Anders komen we met het bemesten van het land in de knel.'

Meldpunt

Het meldpunt muizen van LTO Noord was anderhalf jaar geleden voor het laatst in de lucht, toen er vanuit de randen van het uitbraakgebied van 2014/2015 muizen opdoken.

Tijdens de muizenplaag in 2014/2015 kwamen via het meldpunt 1.700 meldingen binnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer