Signaleringssysteem muis dit jaar klaar

Het Early Warning Systeem voor een muizenplaag is in de loop van dit jaar ontwikkeld. Dat verwacht LTO-beleidsadviseur Wiebren van Stralen. LTO Noord is in overleg met provincie Fryslân hierover.

Signaleringssysteem+muis+dit+jaar+klaar
© wikipedia

Met het signaleringssysteem kunnen boeren muizenuitbraken tijdig zien aankomen. De aanwezigheid van predatoren, hun broedresultaten en beelden van muizengraverij krijgen hier een plaats in.

LTO Noord ziet goede mogelijkheden voor koppeling van het systeem aan het FaunaRegistratieSysteem (FRS), gaf de organisatie tijdens de presentatie van het onderzoek naar terugkerende muizenplagen aan.

Code groen

Bij code groen in het signaleringsysteem is er sprake van een normale situatie, code oranje geeft aan dat er een verhoogde kans is op uitbraak van veldmuizen is. Dan adviseert het systeem om de alertheid te intensiveren en te gaan monitoren.

Bij code rood is een verhoogde kans op een muizenbraak. Geadviseerd wordt om preventieve maatregelen te nemen via een nog op te stellen protocol.

Kosten

De kosten van het Early Warning Systeem bedragen zo'n 50.000 euro. Bij gebruik van het systeem komt daar jaarlijks nog zo'n 5.000 euro bij.

• Klik voor weergave EW-systeem op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer