Aanpak+biggencastratie+verschilt+per+land
© Marcel Bekken

Aanpak biggencastratie verschilt per land

De aanpak bij het uitbannen van biggencastratie verschilt sterk in de Europese Unie. Spanje laat nagenoeg alle beren intact, Denemarken bijna niet.

De Europese varkenssector heeft afgesproken per 2018 te stoppen met het castreren van biggen. In diverse Europese landen loopt het stoppen met castreren van biggen echter niet van een leien dakje, blijkt uit een onderzoek van het Belgische blad Varkensbedrijf.

Zo is het fokken van intacte beren in Spanje breed geaccepteerd. In Ierland en Engeland wordt helemaal niet gecastreerd omdat de beuren op een lager gewicht, dus voordat ze het berengeurhormoon aanmaken, naar de slacht gaan.

Duitsland

In Duitsland echter is het aantal ‘beren met ballen’ slechts 8 procent op een totaal van 500.000 wekelijkse slachtingen van mannelijke varkens per week. Duitse supermarkten zijn bang dat hun klanten geen vlees met berengeur accepteren.

Nederland

Nederland castreert nog ongeveer de helft van de mannelijke varkens. Aan de slachtlijn worden alle berenkarkassen gecontroleerd. Karkassen met een afwijkende geur worden gebruikt in de vleesverwerkende industrie.

Denemarken

In Denemarken wordt 99 procent van de biggen nog gecastreerd. Ook dit heeft te maken met de afzet naar Duitse retailers.

Frankrijk

De Franse varkenssector maakt momenteel wel grote stappen omdat veel supermarkten overstappen op vlees van ongecastreerde beren. Bij de Franse consument is het overigens nauwelijks een thema.

Italië

Italië is het slechtste jongetje van de klas. De varkenssector is tegen castratie vanwege de andere eisen die aan de opfok van de dieren worden gesteld.

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer