Kentekenplicht gaat door ondanks bezwaren VVD en CDA

Ondanks verzet van VVD en CDA zal de Tweede Kamer komende week akkoord gaan met de kentekenplicht voor landbouwtrekkers en -voertuigen. Een laatste debat met minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) heeft daar geen verandering in gebracht.

Kentekenplicht+gaat+door+ondanks+bezwaren+VVD+en+CDA
© Dirk Hol

De invoering van het kenteken is in gang gezet door een aangenomen motie van Attje Kuiken (PvdA), die het kabinet in 2013 opriep om er nu eindelijk eens werk van te maken. Minister Schultz maakt er geen geheim van dat het voor haar eigenlijk niet had gehoeven.

'Het was echt een verzoek van de Kamer', benadrukte ze woensdag nog eens tijdens een laatste debat over het trekkerkenteken. Wel tekende ze er bij aan dat het Europese besluit tot invoering van een apk-plicht voor het kabinet een extra reden is nu toch door te zetten.

Lastenverzwaring

Het kan haar eigen partij, de VVD, niet overtuigen. 'Wij hebben nog steeds de grote vraag wat dit oplevert. Is dit niet puur en alleen een lastenverzwaring voor de agrarische sector', aldus woordvoerder Barbara Visser. 'Vooralsnog zien wij geen toegevoegde waarde in dit wetsvoorstel.'

Ook het CDA houdt vast aan de eerder geuite kritiek. 'De verkeersveiligheid bepaald door kundige chauffeurs, niet door een plaatje op een trekker', meent woordvoerder Martijn van Helvert. Hij hekelt de 'forse lastenverzwaring' voor de agrarische sector. Bovendien vreest Van Helvert dat het een opstapje is naar een nog grotere lastenverzwaring.

Kosten 'minimaal'

De minister benadrukt dat de kosten van het verplichte kentekenen 'minimaal' zullen zijn. 'Zo'n 30 euro per voertuig. Ik snap heel goed dat elke euro erbij heel moeilijk is in een sector die het lastig heeft. Maar als je omhooggaat naar 40 km per uur, moet je ook kentekening hebben. Dat is het voordeel dat de sector zal krijgen bij de kentekening.'

Komende dinsdag stemt de Kamer over de wetswijziging die het trekkerkenteken verplicht gaat stellen. De verwachting is dat er ook zonder de steun van VVD en CDA een meerderheid voor zal zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer