Advies: houd kentekenplicht simpel

Als er een kentekenplicht komt voor landbouwvoertuigen, dan moet daarvoor een simpel en goedkoop systeem worden uitgewerkt.

Advies%3A+houd+kentekenplicht+simpel
© Monique Jansen

LTO Nederland, CUMELA Nederland en Fedecom hebben dat onder de aandacht gebracht van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur).

De drie organisaties hebben samen een advies opgesteld voor invoering van de kentekenplicht die het ministerie op verzoek van de Tweede Kamer voorbereidt.

Kern is dat nieuwe landbouwvoertuigen die gebruik maken van de openbare weg worden gekentekend als ze 40 kilometer per uur willen rijden.

Snelheid verhogen

In dat verband dringen de organisaties er op aan om, gekoppeld aan de kentekening, de RVV-snelheid voor landbouwvoertuigen naar 40 kilometer per uur te verhogen.

Reeds in gebruik zijnde voertuigen en machines die constructie-technisch zo hard kunnen rijden, zouden op aanvraag ook een kenteken kunnen krijgen en dan 40 kilometer per uur mogen rijden op de openbare weg.

Openbare weg

Het voorstel is om geen kentekenplicht in te voeren voor bestaande voertuigen met een maximum snelheid van 25 kilometer per uur en voor voertuigen die niet of nauwelijks op de openbare weg komen.

Dan is het wel nodig dat alle voertuigen worden voorzien van een uiterlijk kenmerk, afhankelijk van hun constructietechniek.

Duidelijkheid

De drie organisaties benadrukken dat uitvoering van hun voorstel duidelijkheid geeft aan ondernemers, bestuurders van landbouwvoertuigen, weggebruikers én handhavers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer