Kenteken voor trekkers in 2018 verplicht

Trekkers hebben vanaf 2018 een kenteken nodig om op de openbare weg te rijden, meldt minister Melanie Schultz van Haegen (I&M). Daarbij wordt de maximumsnelheid verhoogd naar 40 kilometer per uur.

Kenteken+voor+trekkers+in+2018+verplicht
© Monique Jansen

Het kabinet stemde vrijdag in met de invoering van de kentekenplicht voor trekkers en mobiele machines. Met de invoering ervan voldoet Nederland aan de Europese apk-verplichting voor snelle trekkers.

Het T-kenteken treedt in 2018 in werking en daarmee wordt invulling gegeven aan een motie van de Tweede Kamer.

Snelheidsverhoging

Naast het kenteken wordt voor trekkers een snelheidsverhoging doorgevoerd van 25 naar 40 kilometer per uur. 'Dat kan op wegen waar dat volgens de wegbeheerder veilig is', stelt Schultz van Haegen.

Met het kenteken wordt volgens de bewindsvrouw ook de handhaving vereenvoudigd. 'De politie kan aan de hand van het kenteken beter optreden.'

Rijgedrag

Als voorbeelden noemt de minister handhaving bij gevaarlijk rijgedrag en controleren of het voertuig verzekerd is. Maar ook wat het maximum laadvermogen is en of de trekker een ontheffing heeft om op een bepaalde weg te mogen rijden.

MMBS'en

De kentekenplicht geldt voor alle trekkers en mobiele voertuigen met beperkte snelheid (MMBS’en). Naar schatting zijn dit in Nederland in totaal 430.000 voertuigen en 15.000 landbouwaanhangers.

Voor voertuigen die zijn uitgezonderd voor het op 1 juli 2015 ingevoerde T-rijbewijs, zoals straatveeg- en maaimachines smaller dan 1.30 meter, geldt geen T-kenteken.

Nieuwe voertuigen

De planning is om vanaf 1 januari 2017 alle nieuwe voertuigen direct vanuit de leverancier te voorzien van een T-kenteken. Het bestaande wagenpark wordt van februari 2017 tot mei 2018 gekentekend, geeft Schultz van Haegen aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer