SGP+wil+geen+kenteken+op+smalspoortrekker
Nieuws
© Koos van der Spek

SGP wil geen kenteken op smalspoortrekker

Geef smalspoortrekkers vrijstelling van de komende kentekenplicht voor landbouwtrekkers. Dat voorstel heeft de SGP neergelegd in de Tweede Kamer.

Binnenkort behandelt de Kamer het voorstel van minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) om voor alle trekkers en grote landbouwmachines en -wagens een kentekenplicht in te voeren. De SGP vindt dit veel te gortig.

'Bij snelle en grote trekkers en machines kan ik me wel voorstellen dat je zo de regels beter kunt handhaven', zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop.

Onnodig veel geld

'Bij al het langzame materieel dat soms nauwelijks op de openbare weg komt, gaat het voor de verkeersveiligheid niets uitmaken en kost het onnodig veel geld.'

De SGP wil dat in ieder geval kleine en langzame trekkers en machines worden uitgezonderd van de kentekenplicht. Te beginnen bij de ongeveer vijfduizend smalspoortrekkers in de fruitteelt. De fractie heeft hiervoor een amendement ingediend.

1,3 meter

'Smalspoortrekkers zijn niet breder dan 1,3 meter, rijden met lage snelheden en komen nauwelijks op de openbare weg', aldus Bisschop.

'Invoering van de kentekenplicht betekent een forse administratieve last, terwijl het voor de verkeersveiligheid weinig uitmaakt. Dat moeten we niet willen.'

Oogkleppen af

Schultz van Haegen vindt dat het met de extra kosten wel meevalt. Bisschop: 'Dat vind ik te kort door de bocht. Boeren en tuinders hebben van alle kanten met extra regels en extra kosten te maken. Ministers moeten hun oogkleppen afzetten en onnodige regels gewoon niet invoeren.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer