Jonge+boerenregeling+moet+toegankelijker+worden
Nieuws
© DIRK HOL

Jonge boerenregeling moet toegankelijker worden

De Jonge Landbouwersregeling (Jola) is dit jaar minder toegankelijk geweest door de overheveling van rijk naar provincies. Het minimaal te investeren bedrag per investering (20.000 euro) is te hoog.

Dat antwoordt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op vragen van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) over de evaluatie van de Jonge Landbouwersregeling door het NAJK.

Aanvankelijk zouden de provincies de Jola in november 2015 openstellen na de overheveling van rijk naar provincies. 'Nadat de provincies aan mij hadden aangegeven dat de voorbereiding meer tijd in beslag zou nemen, heb ik, mede op verzoek van uw Kamer, toegezegd te willen faciliteren bij het opstellen van een uniforme regeling. De regeling zou dan toch nog op korte termijn door de provincies kunnen worden opengesteld, waarmee aan de wens van het NAJK kon worden voldaan', legt Van Dam uit.

Verantwoordelijk

De staatssecretaris wijst erop dat de provincies primair verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jola.' In dit verband ga ik er vanuit dat de provincies de uitkomsten van de evaluatie in hun verdere besluitvorming over de Jola zullen betrekken. Ik zal uw verzoek om kennis te mogen nemen van de uitkomsten van de evaluatie aan de provincies overbrengen.'

Van Dam laat verder weten bereid te zijn om, samen met provincies, praktische verbeteringen door te voeren in de Jola, onder meer door het verlagen van de investeringsdrempel en de regeling beter in te richten op de behoefte van jonge landbouwers. 'Ik weet dat bovengenoemde wensen om de regeling aan te passen bekend zijn bij de provincies. Op verzoek van provincies ben ik bereid om mee te denken over deze aanpassingen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer