Beperkt aanbod vrije aardappelen in België

De voorraad aan vrije aardappelen in België is dit jaar historisch laag, meldt het Belgische Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA).

De totale Belgische aardappelvoorraad wordt geschat op 2,83 miljoen ton. De peildatum is 10 november. De voorraadmeting is gebaseerd op enquêtes van Belgische adviesdiensten, waaronder PCA, in opdracht van de overheden in Vlaanderen en Wallonië.

De voorraad van 2,83 miljoen ton aardappelen is in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Opvallend noemt PCA in zijn nieuwsbrief de historisch lage voorraad van ongeveer 850.000 ton vrije aardappelen. Dit is zo'n half miljoen ton minder dan het meerjarig gemiddelde.

Van de aardappelvoorraad op 10 november wordt 31 procent ingenomen door Bintje. Hiervan is 40 procent vrij. De voorraad Fontane is even groot, maar daarvan is nog 30 procent vrij. De groep overige rassen met onder meer Innovator, Challenger en Markies is goed voor 38 procent van de aardappelen in opslag. Deze aardappelen zijn al voor driekwart vastgelegd.

Oogst 2 procent lager

Op basis van deze voorraad- en oogstenquête wordt de Belgische aardappeloogst voor 2016 uiteindelijk geraamd op 4,05 miljoen ton. Deze opbrengst is 2 procent lager dan vorig jaar en dat terwijl het aardappelareaal bij onze zuiderburen toenam met 12.075 hectare tot 91.579 hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer