FloraHolland schroeft transactieheffing op

Bloemenveiling Royal FloraHolland verhoogt volgend jaar de transactieheffing bij de exportklokken van 0,60 naar 0,90 euro. 'Hiermee kunnen we beter invulling geven aan het principe van kostenmaker is kostendrager', aldus de veiling.

FloraHolland+schroeft+transactieheffing+op
© FloraHolland

De aanpassing maakt het aankopen van grote transacties relatief goedkoper dan kleine transacties. Tegelijkertijd wordt een kortingsregeling bij de transactieheffing ingevoerd waarmee FloraHolland efficiënt gebruik van de logistiek wil stimuleren.

De korting wordt aan het eind van het jaar berekend op basis van de aankopen in dat jaar. De veiling kijkt naar wat een koper gemiddeld per dag per kopersplaat heeft ingekocht. Op basis hiervan wordt de korting (variërend van 0,06 tot 0,10 euro per transactie) bepaald over alle transacties in het afgelopen jaar.

FloraHolland heeft te kampen met een fijnmaziger inkoop. Sinds 2011 is de gemiddelde transactie 35 procent kleiner geworden. 'Dit zorgt voor hogere kosten en veroorzaakt druk op de logistieke doorlooptijden. Het is daarom noodzakelijk de transactieheffing hierop aan te passen', zegt een woordvoerder van de veiling.

Tarief tribunewerkplek

FloraHolland voert volgend jaar een tarief in van 750 euro per jaar voor een tribunewerkplek. Fysiek inkopen op de tribune leidt tot hoge kosten, aldus de veiling. Door de tariefaanpassing is inkopen op de tribune voor de klant volgend jaar even duur als digitaal inkopen via Kopen op Afstand (KOA).

Omdat digitaal inkopen bij de bloemenveiling standaard wordt, maakt FloraHolland inkopen via KOA goedkoper. Het tarief was 2.500 euro op jaarbasis en wordt volgend jaar 750 euro. De abonnementskosten van FloraMondo en PlantConnect vervallen in 2017. Ook schrapt de veiling het inleggeld voor inkopen op de klokken.

De nieuwe tarieven gelden voor de exportlocaties van FloraHolland: Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg. Voor de bloemistenklokken van Eelde en Naaldwijk zijn ze nog niet bekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer