Veiling ontslaat mensen om strategie te kunnen betalen

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft aangekondigd volgend jaar opnieuw medewerkers te willen ontslaan. De ingreep is nodig om de strategische verandering bij de veiling zelf te kunnen bekostigen.

Veiling+ontslaat+mensen+om+strategie+te+kunnen+betalen
© FloraHolland

1 Hoeveel medewerkers wil FloraHolland ontslaan?

Het gaat om ongeveer honderd medewerkers die werkzaam zijn op stafafdelingen, ICT en commerciële afdelingen. Het gaat om een extra ontslag, bovenop de outsourcing die FloraHolland in petto heeft voor personeel op de ICT- en logistieke afdelingen.

2 Waarom stelt FloraHolland deze extra ontslagronde in?

De bloemenveiling heeft geld nodig om zijn strategische keuzes te kunnen doorvoeren. Bij de introductie van FloraHolland 2020, het strategische plan, enkele jaren geleden heeft de directie beloofd om het plan volledig zelf te financieren en daarmee niet de leden lastig te vallen. Toen heeft het bedrijf ook bekendgemaakt de kosten tot 2020 met ongeveer 104 miljoen euro te willen verlagen.

In het nieuwe strategische plan streeft FloraHolland betere marges na voor leden en klanten. Ook wil het bedrijf dat meer consumenten meer geld gaan uitgeven aan bloemen en planten.

3 Waarom ontslaat FloraHolland deze mensen op dit moment?

D aar is een reden voor. In het komende jaar staat de bloemenveiling voor grote investeringen. Het bedrijf is van plan geld te steken in een digitaal platform en voert veranderingen door in het programma Het Nieuwe Veilen. Met het laatste programma vernieuwt de veiling de klok - FloraHolland wil naar één landelijke digitale klok -, wat tot betere prijzen voor de producten moet leiden.

4 Is de ontslagprocedure al afgerond?

Nog niet. Begin volgend jaar gaat een adviesaanvraag naar de ondernemingsraad. Verder is FloraHolland nog in overleg met de vakbonden. De vakbonden zijn - op zijn zachtst gezegd - niet blij met het voornemen van de veiling.

5 Wat zit de vakbonden dwars?

De vakbonden noemen de nieuwe reorganisatie extra wrang omdat de omzet en winst van FloraHolland in 2016 hoger uitkomen dan in het voorgaande jaar. Bovendien vrezen de bonden voor de continuïteit van FloraHolland. Kennis en kunde dreigen te verdwijnen, zeggen ze.

Toen het oude FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer in 2007 fuseerden, had het fusiebedrijf 4.590 mensen (ofwel 3.610 fte) in dienst. Eind vorig jaar waren er dat nog 3.050 (2.435 fte).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer