Financi%C3%ABle+prikkel+leidt+tot+betere+waterkwaliteit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Financiële prikkel leidt tot betere waterkwaliteit

Financiële prikkels zoals subsidies, heffingen en boetes dragen bij aan het terugdringen van watervervuiling vanuit de landbouw.

De combinatie van subsidies, heffingen en boetes zorgt voor een lagere belasting van het watermilieu, de financierbaarheid van maatregelen voor de overheid en de betaalbaarheid van waterbeheer op de lange termijn. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Doel van de financiële prikkels is het beperken van emissies van nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en biociden, diergeneesmiddelen en zware metalen naar het water.

De onderzoekers hebben vooral gekeken naar het principe 'vervuiler betaalt': gewenst gedrag wordt beloond, vervuilend gedrag wordt belast. Er is breed gekeken naar maatregelen die de uiteindelijke emissie van schadelijke stoffen verminderen: minder aanvoer op het bedrijf, maatregelen op het bedrijf die de noodzaak van gebruik verminderen of financiële prikkels rond het lozen van (afval)stoffen.

Terugdringen van emissies

De onderzoekers verwachten dat ondernemers meer moeite doen om heffingen te voorkomen dan om bonussen of premies te ontvangen. .

Voor een maximaal effect zijn naast financiële prikkels ook andere instrumenten van belang voor gedragsbeïnvloeding, zoals educatie en wet- en regelgeving. Met name regelgeving is al zeer effectief gebleken in het terugdringen van emissies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer