40+miljoen+euro+voor+snel+internet+buitengebied+Groningen
Nieuws
© Persbureau Noordoost

40 miljoen euro voor snel internet buitengebied Groningen

Provincie Groningen, de Economic Board Groningen (EBG) en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) stellen samen een regeling van 40 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van snel internet in de provincie Groningen. Het doel is dat eind 2018 alle inwoners van de provincie kunnen beschikken over snel internet.

De provincie Groningen stelt 30 miljoen euro beschikbaar in de vorm van een lening en de EBG en de NCG elk 5 miljoen in de vorm van een subsidie.
De regeling is bedoeld voor marktpartijen en bewonersinitiatieven die voor een groot aantal adressen tegelijk snel internet in de provincie willen aanleggen. Het aardbevingsgebied wordt als eerste ontsloten.

14.000 adressen

Naar schatting hebben op dit moment 14.000 adressen nog geen toegang tot snel internet. Daarbij gaat het om bewoners en bedrijven. Volgens berekeningen kost het ongeveer 57 miljoen euro om voor deze mensen een snelle internetverbinding beschikbaar te stellen.

Door de hoge investeringskosten van snel internet in buitengebieden is het voor telecomaanbieders niet rendabel om dit in het buitengebied aan te leggen. Daarom stellen de provincie, de Nationaal Coördinator Groningen en de Economic Board Groningen hier samen 40 miljoen euro voor beschikbaar.

Naar verwachting wordt de regeling in de eerste week van oktober opengesteld.

LTO blij

LTO Noord Groningen-bestuurder Annette van Velde is blij met het initiatief. 'Het is buitengewoon goed nieuws. Dat deze regeling niet alleen voor het aardbevingsgebied maar voor de hele provincie geldt vind ik een pluspunt. Internet is voor het boerenbedrijf essentieel en wordt in de toekomst alleen maar belangrijker.'

Door ook in het buitengebied snel internet aan te bieden, blijft de hele provincie een aantrekkelijke plek om te wonen en te werken, verwachten de initiatiefnemers. Groningen is dan de eerste provincie in Nederland waar alle bewoners beschikken over snel internet.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer