TV: LTO wil met derogatietop sector op een lijn krijgen

LTO Nederland roept alle ketenpartijen op volgende week vrijdag een derogatietop te houden die dan met maatregelen moet komen om de derogatie veilig te stellen voor 2017 en de jaren erna.

Dat zei voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep Melkveehouderij tijdens een grote bijeenkomst in Zwolle waar staatssecretaris Martijn van Dam in debat ging met zo'n duizend boeren.

LTO neemt nu de regie om een derogatietop te houden. 'Alle partijen komen deze dagen naar ons toe. Wij hebben onszelf de opdracht gegeven dat als je om duidelijkheid vraagt van de staatssecretaris, je zelf tijd en snelheid moet durven maken', aldus Romijn.

Favorietenrol

'Ik weet niet of we volgende week tot drie cijfers achter de komma iets hebben. Maar we kunnen wel iets neerleggen waar we commitment voor hebben in de keten. En dan weten we ook of het op hoofdlijnen haalbaar is of niet. Of het acceptabel is en de sector zegt dit kunnen we en mogen we van de boeren vragen.'

Romijn wil dat Van Dam vervolgens zo snel mogelijk naar Brussel gaat om te vragen of het voldoende is voor 2017 om de derogatie te behouden. 'Volgens mij kom je dan vanzelf in een favorietenrol of aan de onderhandelingstafel te zitten voor 2018 en verder. Daar willen we het naar toe brengen.'

Stilstand

De melkveevoorman wijst nogmaals op de gevolgen voor de melkveehouderij als Nederland de derogatie verliest, specifiek op de agenda Duurzame Zuivelketen en het milieu. 'Minder koeien in de wei, meer CO2 uitstoot en minder grasland. We moeten eigenlijk die agenda versnellen, nu leidt dat het tot vertraging en misschien wel stilstand.'

'Voor de boeren heeft het ook grote gevolgen', vervolgt Romijn. 'Gezinsbedrijven komen onder druk te staan en voor de zuivelketen levert dit een grote schadepost op.'

Niet vastleggen

Staatssecretaris Van Dam wil nog zich nog niet vastleggen voor volgende week vrijdag. 'Als we eruit komen, willen we iedereen bij elkaar halen. Maar ik weet niet of iedereen daarin slaagt zijn plannen uitgewerkt te hebben.'

Van Dam wil zo snel mogelijk de Tweede Kamer laten zien wat de contouren zijn van het plan zijn om de derogatie voor Nederland te behouden. 'De fosfaatwet moet zo snel mogelijk in de Kamer worden behandeld. Daarvoor wil ze eerst weten hoe het pakket eruit ziet.'

Krimpen

Van Dam geeft verder aan dat er niet getornd wordt aan de peildatum van 2 juli 2015. 'Die staat als een huis'. Hetzelfde geldt volgens de staatssecretaris voor de vrije verhandelbaarheid van de fosfaatrechten.

Ook zegt Van Dam dat 'het evident is dat de veestapel moet krimpen' wil Nederland de derogatie behouden. 'Het is niet solidair dat boeren nog koeien aankopen.'

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer