Sectorbelang+is+meer+dan+ooit+eigen+belang
Nieuws
© Peter Smit

Sectorbelang is meer dan ooit eigen belang

Blijft de Nederlandse zuivel haar hoge kwaliteit houden en Champions League spelen of wordt het over een paar jaar Jupiler League? . Met de derogatie staat Nederland nu op het punt om het verschil te maken, stelt Pierre Berntsen, Directeur Agrarische Bedrijven bij ABN AMRO. 'Het sectorbelang lag nog nooit zo dicht bij het eigen belang als nu.'

Dit stelde hij dinsdag tijdens een symposium van ABN AMRO, CRV en ForFarmers in Hardenberg. 'De Nederlandse melk wordt internationaal gezien als kwaliteitsproduct. Mochten we doorgaan met melken en we verliezen de derogatie, dan gaan we fors terug in melkveestapel. De melkveehouderij schiet dan in een overlevingsmodus. Alle zeilen worden bijgezet om te blijven bestaan. Dat geldt ook voor zuivelondernemingen, om dezelfde reden: stevige terugval van omzet bij dezelfde vaste kosten.'

Dat is niet goed voor Nederland als zuivelland, verwacht de ABN AMRO-man: 'in de overlevingsstand investeer je niet meer in innovatie, bedrijfsontwikkeling, nieuwe markten en producten met meerwaarde. De zuivelmarkt is competatief, we worden dan door andere landen voorbijgestreefd in de meest lucratieve markten en producten. Die producten zorgen er in Nederland juist voor dat we 3 cent meer per kilo melk beuren dan gemiddeld in Europa. Het is daarom essentieel dat we met elkaar in 2017 de melkproductie in de hand houden.'

Intelligent plan

Berntsen verwacht een intelligent plan van de zuivel en LTO. Hij doet geen uitspraak over in welke richting dat gaat: 'Dan gaat zoiets een eigen leven leiden. Wel ben in positief over het huidigeplan van FrieslandCampina, waarbij mensen die minder melken, worden beloond. Dat zou best een vervolg kunnen krijgen. Een herverdeling van melkgeld die zo veel vermindering realiseert dat we weer onder het fosfaatplafond komen. Iedere melkveehouder is immers gebaat bij behoud van de derogatie. Voordeel is dat ondernemers zelf kunnen bepalen of ze mee doen.'

Stoppers helpen

Daarnaast ziet hij heil in een regeling op stoppers te ontzorgen: 'Die stoppers melken nu nog een jaar door, omdat ze denken in 2018 fosfaatrechten te kunnen verzilveren. Als je deze zorg wegneemt zul je zien dat er beweging komt. Dat stoppers nu doorgaan, draagt eveneens bij aan de hoge fosfaatproductie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  20° / 12°
  30 %
Meer weer