Aardbeien Demodag geeft stof tot nadenken

De Aardbeien Demodag gaat om innovatie, verbetering en vernieuwing, zegt Janny Trouw, coördinator ZLTO/LLTB Team Vollegrond. 'Telers zullen elkaar moeten blijven ontmoeten om te kunnen innoveren. Daarom zoeken we bij de opzet van de dag een prettige balans tussen ontmoeten, inspireren en innoveren. Maar het moet ook een gezellige middag zijn.'

Aardbeien+Demodag+geeft+stof+tot+nadenken
© nieuwe oogst

De demodag op 9 september vindt voor de tweede keer plaats op het bedrijf van de familie Vermeeren in Rijsbergen, in het hart van de Bredase aardbeienstreek. De broers Johan en Adri Vermeeren telen al 25 jaar aardbeien op lichte zandgrond, in de vollegrond onder tunnels en in de open lucht.

De demodag vindt altijd twee jaar op hetzelfde bedrijf plaats. Dat betekent dat de dag volgend jaar verhuist naar een ander bedrijf. De organisatie werkt ook aan een nieuwe opzet voor de dag, vertelt Janny Trouw. Maar ze kan daar nog niet meer over zeggen.

Vijf proeven

Een belangrijk onderdeel van de demodag is het proef- en demonstratieveld, met nieuwe machines, technieken, proeven en proefopstellingen. Adviesorganisatie Delphy verzorgt vijf proeven, die eerder dit jaar zijn aangelegd.

Eén daarvan is de Agro Nature-proef, die moet laten zien of een productieteelt met doordragers in de vollegrond tot een goed einde te brengen is met behulp van het biologische schema van Agro Nature.

Bezoekers krijgen ook informatie over de echte-meeldauwproef, waarbij verschillende spuitschema's worden vergeleken. In een derde en vierde proef is onderzocht hoe effectief biologische bestrijding van spint en trips in de vollegrond is. De vijfde proef laat zien of Soil-tech in de opkweek van trayplanten de beworteling van de cup aan het begin van de opkweek stimuleert.

Op drie tijdstippen verzorgen specialisten van Delphy en van Wageningen UR een geleide rondgang langs proeven.

Hightech sensing

Nieuw is de aandacht voor smart farming. Dat is het verzamelen van informatie over het perceel en het gewas vanuit de lucht met verschillende technieken, en het nemen van teeltmaatregelen op basis van die verzamelde informatie.

In de akkerbouw is daarmee al meer ervaring opgedaan, onder andere in het Zeeuwse project Akkerbouw 2.0 Hightech sensing van ZLTO, Delphy en het ZAJK. Het project toont dat met drones, vliegtuigjes, spectraalcamera's, pushbroom- en thermische camera's veel perceelspecifieke informatie is te vergaren.

De uitdaging is om die data met elkaar te vergelijken en tot een goede interpretatie daarvan te komen. Daar blijft gewoon het gezonde boerenverstand voor nodig, blijkt uit het Zeeuwse project.

Volgens Trouw kunnen aardbeientelers het zich eigenlijk niet veroorloven om de dag te missen. 'De Aardbeien Demodag 2016 zal aardbeientelers genoeg gespreksstof opleveren en zeker stof tot nadenken geven. Zo'n ontmoeting geeft altijd inspiratie die zal leiden tot vooruitgang. Daar doen we het voor: telers ondersteunen en vooruit helpen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer