Geslachtsbepaling kippenei finalist Nationaal Icoon

De methode om het geslacht van een kip al in het ei te bepalen van In Ovo uit Leiden behoren tot een van de tien finalisten om gekozen te worden tot Nationaal Icoon.

Geslachtsbepaling+kippenei+finalist+Nationaal+Icoon
© ministerie van Economische Zaken

De tien finalisten presenteerden zich woensdag op het ministerie van Economische Zaken (EZ) aan het publiek. Het betreft baanbrekende, innovatieve technologieën, meldt EZ. De innovaties dragen bij aan biodiversiteit, ecologie en duurzaam gebruik van grondstoffen.

In Ovo presenteerde een methode om het geslacht van kippeneieren te bepalen. Hierdoor hoeven haantjes niet meer uitgebroed te worden. Op dit moment worden wereldwijd jaarlijks 3,2 miljard eendagshaantjes direct na de geboorte gedood, omdat ze geen eieren leggen en niet geschikt zijn voor de vleesproductie.

Voedseltekort

Minister Kamp: 'De benoeming van de Nationale Iconen onderstreept de Nederlandse ambities om technologische oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde maatschappelijke opgaven zoals het voedseltekort, de vergrijzing of digitale veiligheid. Door extra te investeren in innovatie blijft de Nederlandse economie wereldwijd concurrerend.'

Uit de ruim zestig inzendingen koos een jury onder leiding van Hans Wijers de tien finalisten. In oktober van dit jaar wordt de uitslag van de finale bekend.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer