Veel reacties op #laarzenactie social media

Met de online #laarzenactie roepen melkveehouders staatssecretaris Martijn van Dam en de Tweede Kamer op zo snel mogelijk duidelijkheid te geven omtrent de fosfaatrechten. 'We zijn het wachten, getreuzel en geschuif helemaal zat.'

Nu Van Dam de invoering van de fosfaatrechten met een jaar uitstelt, wordt de onzekerheid en frustratie onder de melkveehouders alleen maar groter. 'Wij willen nu duidelijkheid en dat Van Dam zijn stinkende best gaat doen om de derogatie in Brussel voor de komende jaren veilig gaat stellen', motiveert bestuurder Henk Schoonvelde van de LTO-vakgroep Melkvehouderij het initiatief van afdeling West Twente.

'De achterban voelt niet de overtuiging bij de overheid om voor de derogatie te strijden. Zij verwachten maximale inzet op dit item', vervolgt Schoonveld. 'In dit stadium van besluitvorming een dergelijke reactie krijgen van Brussel komt amateuristisch over en het vertrouwen in de overheid daalt naar het nulpunt.'

Ook vraagt de LTO de Tweede Kamer te stoppen met het getrek en geschuif. 'Er moeten knopen worden doorgehakt, ook nu de invoering van de wet wordt uitgesteld. We zitten nu al anderhalf jaar in onzekerheid en willen weten waar we aan toe zijn. De wettekst ligt er, partijen denken dat alles nu weer open ligt. Dat werkt vertragend en verwarrend', aldus Schoonvelde.

#Laarzenactie

LTO steunt daarom de #laarzenactie van harte op social media, nu leden en afdelingen laten weten de onduidelijkheid zat te zijn. 'De moed zakt letterlijk en figuurlijk in de laarzen', zegt bestuurder Jeanet Brandsma. 'Boeren voelen zich belazerd.'

Afgelopen woensdag gaf melkveehouder Geert Stevens de aftrap. Van Dam reageerde direct: 'We werken er op EZ keihard aan! Voor succes in Brussel moeten we (sector en overheid) samen optrekken.'

Gezinsbedrijf

Volgens LTO geeft de actie aan dat de grote melkveehouders di egetroffen wordt, nu onderbelicht wordt. 'De grote middengroep, het gezinsbedrijf, moet overeind blijven en verdient meer aandacht', stelt bestuurder Jos Verstraten. Hij ziet dat partijen die groepen aan de flanken vertegenwoordigen volop aandacht vragen en een podium krijgen.

'Zij verzetten zich tegen het geheel, willen méér fosfaatrechten of een uitzonderingspositie, omdat de ontwikkeling erg ingrijpt in hun bedrijfsvoering.' Ik begrijp dat, maar uitdelen aan de ene partij heeft consequenties voor de ander en we willen dat de generieke korting absoluut niet boven de 8 procent komt.

Balans

Schoonvelde: 'Er wordt de indruk gewekt dat met name deze partijen worden geraakt door de invoering van fosfaatrechten. Maar dit raakt iedere veehouder. Daarom moet er balans komen.'

Verstraten hamert op 'handelingsperspectief' voor boeren. 'Ze willen weten waar ze aan toe zijn en daarnaar handelen. Ze voelen zich nu een speelbal van de politiek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer