Laarzenkaart+voor+gesprek+met+Dijksma
© Nieuwe Oogst

Laarzenkaart voor gesprek met Dijksma

Waarover zou u als agrarisch ondernemer eens in gesprek willen gaan met staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ), één van haar ambtenaren of hun collega’s van de Europese Commissie?

Met de laarzenkaart, deze week ingesloten bij Nieuwe Oogst, kunnen leden uit alle sectoren onderwerpen voor een gesprek aandragen bij Haagse en Brusselse politici.

Leden van LTO ervaren een toenemende kloof tussen de landelijke en Europese politiek en de praktijk op de boeren- en tuindersbedrijven.

Gesprek

LTO-leden kunnen Dijksma, één van haar ambtenaren of hun collega’s in Brussel met de Laarzenkaart uitnodigen op hun bedrijf voor een gesprek, of een persoonlijke reactie kunnen geven aan de staatssecretaris.

Naast het insturen van de kaart kunnen leden ook via Twitter deelnemen aan de actie. Het idee is dat leden een selfie maken waarin hun laarzen centraal staan. Deze selfie kunnen ze, voorzien van een boodschap, twitteren met #laarzen.

Vierdageneis

Een varkenshouder uit het oostelijk deel van Noord-Brabant heeft een waslijst aan onderwerpen waar hij met Dijksma over zou willen praten. ‘Neem bijvoorbeeld de vierdageneis voor de zeugen’, zegt de ondernemer.

‘In Europa hoeven zeugen pas vier weken na inseminatie terug in de groep. In Nederland al na vier dagen. Dat betekent veel meer terugkomers onder de zeugen. Deze regeling werkt kostprijsverhogend ten opzichte van het buitenland en dat kan onze sector er niet bij hebben.’

Jonge boeren

Marien Verhage (31) is akkerbouwer in Emmeloord. De hoofdtak op het bedrijf zijn pootaardappelen. ‘Ik wil graag met Sharon Dijksma in gesprek over het behoud van de NAK als zelfstandig bestuursorgaan’, zegt Verhage.

‘Want de belangen van de pootgoedsector bij een zelfstandig NAK zijn hoog.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer