300%2E000+varkens+kunnen+de+wereld+voeden
Nieuws
© Vion

300.000 varkens kunnen de wereld voeden

Laat een trendwatcher als Adjiedj Bakas kijken naar de voedingsketens van de toekomst en je krijgt een verrassend beeld voorgeschoteld. Als het aan hem ligt, wordt het platteland in Nederland kleurrijker met architectonische hoogstandjes. Must do's zijn insteken op gezondheid en betrouwbaar en transparant zijn.

De welvaart blijft de komende decennia groeien en zorgt voor een toenemende eiwitconsumptie in met name Azië. ‘De export naar die groeimarkten zal alleen maar groter worden’, zei Bakas donderdag op een symposium van Vion in Groenlo.

'Voor deze speciale markt zou je bijvoorbeeld een prachtige megaflat op de Maasvlakte kunnen bouwen. Je zorgt ervoor dat de varkens het prima hebben en dat er veilig vlees wordt geproduceerd zonder dat er iemand overlast van ondervindt. En het vlees kan zo met het schip mee naar bijvoorbeeld China.'

Communicatie en marketing

Voor de thuismarkt zullen varkenshouders het totaal anders moeten aanpakken. 'Ze moeten mooie stallen bouwen en varkens houden leuker maken. Chiquer vlees produceren, zodat er hogere marges zijn te behalen. Ga slimmer samenwerken in ketens die door de consument worden aangejaagd. Maar organiseer vooral de juiste communicatie en marketing.'

Bakas adviseert om hierbij goed te kijken naar sites als GeenStijl. ‘Die trekt 2,3 miljoen bezoekers per maand. Maak een leuke farm- en foodsite: laat op een leuke en transparante manier zien hoe het gaat in de voedselketen.'

Medicinering van voedsel

Voedselketen gaan in de toekomst ook meer samenwerken met partijen als zorgverzekeraars en artsen, verwacht de trendwatcher. Medicinering van het voedsel is een trend, die nu al gaande is, schetste hij. Mensen willen fit zijn en lang leven en hechten aan gezond voedsel.

'Nu betalen we de dokter omdat die je geneest, maar straks betalen we de boeren omdat ze voorkomen dat mensen ziek worden. In de toekomst is iedereen op dieet om op gewicht te blijven en zijn er apps die aangeven of en hoeveel van een product past bij hem of haar. Verzekeraars en Google zijn hier nu al mee bezig.'

Kweekvlees

Technologieën als het kopiëren van vlees krijgt de komende decennia volgens Bakas ook een flinke impuls. In laboratoria is onder geconditioneerde omstandigheden met een onsje vlees een enorme veelvoud aan dierlijke eiwitten te maken. 'Ik heb kweekvlees geproefd, maar dat smaakt nog nergens naar. Smaak is en blijft ontzettend belangrijk. De ontwikkelingen staan niet stil, maar het kan ervoor zorgen dat in 2050 nog maar 300.000 varkens nodig zijn om de wereld te voorzien van vlees.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer