Toekomst+varkenshouderij+ligt+in+productieketen
Nieuws
© Vion

Toekomst varkenshouderij ligt in productieketen

Om als varkenshouder toekomst te houden is het aansluiten bij een productieketen broodnodig. 'Voedingsketens zullen zich op termijn gaan sluiten en wie zich daar nu niet bij aansluit, mist de boot.'

Dat stelde Cees Veerman tijdens het Vion-symposium 'Voedingsketens van de toekomst' op 29 september in Groenlo. V

eerman, voorzitter van de werkgroep Agrarische Markten: 'Als ondernemer zul je wat vrijheid in leveren. Het is noodzakelijk om vaste relaties op te bouwen wil je een betrouwbare partner te zijn bij het leveren van goede voeding.'

Veiligheid voorop

Veiligheid van vlees moet deugen, vervolgde Veerman zijn verhaal. 'Daarom zal in de toekomst nadrukkelijker gesproken worden over wie wel en wie niet mag aansluiten bij een keten. Je bent er immers nooit en zult altijd met zijn allen beter moeten worden. Daarin moet je als ondernemer passen en meegroeien.'

De regierol van een productieketen ligt volgens Veerman nadrukkelijk bij de vleesverwerker en de retail. 'Zij vertalen wensen van de consument naar de boer. Via transparante calculaties binnen een keten is een betere verdeling van het rendement te krijgen. Ketens dragen bij aan een betere positie van de boer.'

Pullmodellen

Francis Kint CEO van Vion geeft aan de afgelopen jaren 180 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in het versterken van productielocaties, logistiek en ketens. 'We gaan van push- naar pullmodellen bij de afzet van vlees. Aangestuurd door de vraag gaan we meer ketens opzetten. En dan kan je niet soms instappen; leverings- en afnameplicht zijn in ketens onvermijdelijk.'

Kint geeft aan dat dat commitment vraagt van alle partijen; van retail tot veehouder. 'Op een eerlijke en open manier samenwerken maakt een keten sterk. Onze biologische vleesketen en die van Good Farming Star zijn daar goede voorbeelden van.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer