Broekema%2Dpenning+voor+Anton+Haverkort+bij+afscheid
Nieuws
© Wageningen UR

Broekema-penning voor Anton Haverkort bij afscheid

Aardappelboegbeeld Anton Haverkort heeft bij zijn afscheid van Wageningen UR de Broekema-penning in ontvangst mogen nemen vanwege zijn jarenlange onderzoekswerk voor de aardappelketen.

De penning van de Stichting Broekema Fonds is een erkenning voor de grote bijdragen van Haverkort aan de landbouwplantenteelt en in het bijzonder aan de wereldwijde teelt van aardappelen. Haverkort was jarenlang actief als onderzoeker in het buitenland en de laatste tien jaar onder meer betrokken bij het project DuRPh, het onderzoek naar duurzame resistentie tegen phytophthora.

De penning werd uitgereikt door Paul Broekema. Dit is een nazaat van de Wageningse hoogleraar Luitje Broekema, die de naamgever is van de in 1920 opgerichte stichting. Het is pas voor de negende keer dat de Broekema-penning wordt toegekend.

In een toelichting vertelde Broekema dat Haverkort de grote waardering verdient vanwege zijn werk als agronoom met als specialiteit de aardappel. 'Haverkort heeft wereldwijd naam gemaakt. Hij is een veelgevraagd spreker en schuwt bovendien het debat niet.'

Gasthoogleraar

Haverkort nam deze week afscheid van Wageningen UR in verband met zijn pensionering. Hij blijft nog wel actief als aardappelexpert en is de komende drie jaar verbonden als gasthoogleraar aan de universiteit Nigde in Turkije. Ook gaat hij samen met het magazine Aardappelwereld werken aan een handboek over aardappelen.

Bij Wageningen UR wordt Haverkort als aardappelboegbeeld opgevolgd door Corné Kempenaar. Hij gaat zijn werk als expert op het gebied van precisielandbouw combineren met het onderzoek voor de aardappelketen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer