'Liever genpieper dan gifpieper'

Volgens professor Anton Haverkort van Wageningen UR is genetische modificatie (gmo) voor de Nederlandse akkerbouw eerder een kans dan een bedreiging.

%27Liever+genpieper+dan+gifpieper%27
© Nieuwe Oogst

Haverkort ziet voor gmo met name mogelijkheden bij de resistentieveredeling. Wageningen UR heeft onder meer ervaring met cisgenese binnen project DuRPh (Duurzame Resistentie tegen Phytophthora in de aardappelteelt).

Tijdens de themadag aardappelen van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland in Dronten sprak Haverkort gisteren over de risico’s en kansen van globalisering voor de aardappelteelt. Eén van de onderwerpen die hij behandelde was gmo.

Aandeel gmo

De Wageningse hoogleraar vertelde dat wereldwijd het aandeel gmo-gewassen in de akkerbouw nu 10% is. Volgens Haverkort stijgt dat aandeel de komende 10 jaar wellicht tot 20%.

'In Europa beschouwen velen gmo nog steeds als bedreiging, maar als het gaat om de ontwikkeling van goede resistente rassen zie ik meer kansen dan risico’s. Uiteindelijk heb ik liever een gen- dan een gifpieper.'

LTO terughoudend

Jaap Haanstra van vakgroep akkerbouw van LTO, ook één van de sprekers in Dronten, zei in een afsluitende discussie dat LTO terughoudend is wat betreft gmo. 'Wetenschap en boeren lijken klaar voor gmo, maar de consument is dat nog niet en daar telen we nu eenmaal onze aardappelen voor. In de discussie rond gmo zijn wij vooral volgend.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer