DuRPh+krijgt+geen+vervolg
Nieuws
© Nieuwe Oogst

DuRPh krijgt geen vervolg

Het tienjarige onderzoeksprogramma van Wageningen UR naar duurzame resistentie tegen phytophthora (DuRPh) in aardappelen stopt na dit jaar en krijgt voorlopig geen vervolg.

Dat vertelde Anton Haverkort deze week op een persbijeenkomst in Wageningen. Volgens de programmacoördinator heeft Wageningen UR wel een verzoek neergelegd bij het ministerie van Economische Zaken om geld beschikbaar.

Dat moet dan gebruikt worden voor het in stand houden van aardappelmateriaal uit het DuRPh-onderzoek.

Bedrijfsleven aan zet

'De overheid is echter van mening dat na een investering van 10 miljoen euro in tien jaar tijd voor een vervolg het bedrijfsleven aan zet is', stelt Haverkort.

'Het bedrijfsleven is echter terughoudend vanwege de maatschappelijke discussie over genetische modificatie.'

Honderden klonen

Het in stand houden van aardappelmateriaal uit het DuRPh-onderzoek betreft aardappelpootgoed en in vitro-planten van enkele honderden klonen. Haverkort rekent voor dat daar op jaarbasis zo'n 30.000 euro mee is gemoeid.

'Nu zullen we alleen het hoognodige genetische materiaal bewaren.'

Resistentiegenen

De methode om resistentiegenen in te kruisen via cisgenese, is gepatenteerd door Wageningen UR. Dat geldt ook voor het isoleren van enkele resistentiegenen.

Een exploitatieconsortium met enkele nationale en internationale aardappelbedrijven is gevormd om de methode commercieel te maken.

Buitenlandse telers profiteren

Volgens Haverkort is het niet ondenkbaar dat buitenlandse aardappeltelers eerder profiteren van de resultaten van het DuRPh-onderzoek. In België maken onderzoekers inmiddels gebruik van de WUR-methode om Bintje resistent te maken tegen phytophthora.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer