Aardappelopbrengst+naar+138+ton+per+hectare
Nieuws
© ZLTO, monique jansen

Aardappelopbrengst naar 138 ton per hectare

Hogere temperaturen en meer CO2-uitstoot zorgen ervoor dat de opbrengstpotentie van aardappelen de komende 35 jaar met 50 ton per hectare kan toenemen.

Volgens hoogleraar Anton Haverkort van Wageningen UR hebben aardappelen van alle akkerbouwgewassen het meeste voordeel bij de klimaatverandering.

'Als we uitgaan van een temperatuurstijging van 2 graden in 2050, verlenging van het groeiseizoen met drie weken en 28 procent productiestijging door meer opname van CO2, dan is theoretisch een aardappelproductie mogelijk van 138 ton per hectare.'

Gewasgroeimodellen

Op basis van gewasgroeimodellen is op dit moment in Nederland de maximale berekende opbrengst van consumptieaardappelen 88 ton per hectare. Haverkort besprak deze week de voor- en nadelen van de klimaatverandering tijdens de Themadag Aardappelen in Dronten.

De 28 procent productiestijging voor de periode van 2010 tot 2050 baseert Haverkort op een Engelse studie. Daarin is gerekend met het effect van een verhoging in die periode van het CO2-gehalte van 380 tot 550 ppm.

'Het betreft hier nog een vrij conservatieve inschatting', beweert Haverkort. 'Andere studies gaan uit van grotere productiestijgingen voor aardappelen.'

Beperkt effect

De betreffende studie meldt voor suikerbieten en tarwe slechts een beperkt effect van extra CO2-opname. Voor mais wordt zelfs een lagere opbrengstpotentie voorspeld.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer