Bestemming+Buijtenland+agrarisch+noch+natuur
Nieuws
© zuid-holland

Bestemming Buijtenland agrarisch noch natuur

Volgens Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zitten er juridische risico’s aan het terug bestemmen van het hele gebied Buijtenland van Rhoon naar agrarisch.

Terug bestemmen naar agrarisch is daarom niet wenselijk, stelt de provincie in reactie op het standpunt van de VABIJ. De boeren willen dat het hele gebied wordt terug bestemd tot agrarisch.

Momenteel wordt een second opinion uitgevoerd naar juridische aspecten van de toekomstige bestemming. Hoewel dit nog niet is afgerond, raadt het uitvoerende bureau een agrarische bestemming af, meldt de provincie.

Nieuwe bestemming

Alleen de bestemming agrarisch kan overigens net zo min als alleen de bestemming natuur. Beiden zijn geen goede weergave van wat er in het gebied gerealiseerd zal worden.

GS en de kwartiermakers hebben aangegeven dat de nieuwe bestemming mogelijkheden moet bieden aan ondernemers om te kunnen ondernemen én daarmee moeten kunnen bijdragen aan een aantrekkelijk gebied voor de regio.

Niet wenselijk

Terugkeren naar de bestemming agrarische doeleinden voor het hele gebied is niet wenselijk om diverse redenen. Onder meer omdat een bestemmingsplan met agrarische doeleinden voor een gebied dat plaats moet bieden aan hoogwaardige natuur en recreatie bij de Raad van State geen stand houdt, verwacht Zuid-Holland.

Ook gaat het om veel belastinggeld waarvan zeker gesteld moet worden dat het goed terecht komt, stelt de provincie. Ook zorgt terug bestemmen naar agrarisch dat boeren die willen verkopen of verplaatsen niet meer volledig schadeloos gesteld kunnen worden.

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer