'GS moet uitleggen hoe er zo valt te werken'

'Het wordt wel een soap nu', zegt Adjan Vos, bestuurder van Vereniging Agrarische Belangen IJsselmonde (VABIJ).

%27GS+moet+uitleggen+hoe+er+zo+valt+te+werken%27
© Drik Hol

Vos zegt dit in reactie op de eis van Provinciale Staten van Zuid-Holland dat natuur en recreatieontwikkeling in het Buijtenland van Rhoon niet onder de bestemming agrarisch mag. VABIJ stelt dat Provinciale Staten dit besluit heeft genomen nog voordat het juridische onderzoeksrapport over de toekomstige bestemming van het Buijtenland van Rhoon is uitgekomen.

Door het besluit van Provinciale Staten om het door ondernemers gedragen plan alleen onder de bestemming natuur te laten realiseren zijn er weer veel vragen opgeroepen, vindt VABIJ. De ondernemers staan achter hun plan, maar als nieuwe terreinbeherende boeren (TBB's) vragen zij aan Provinciale Staten nadrukkelijk uit te leggen hoe hun plan kan werken onder de bestemming natuur.

Natuurdoelen

De ondernemers en bewoners uit het gebied willen de natuurdoelen in het Buijtenland van Rhoon halen vanuit de bestemming agrarisch. Daardoor is niet nodig om af te rekenen met de waardevermindering naar natuur.

Deze methode van natuurbeheer is nieuw en volledig in lijn met nieuw beleid ruimtelijke ordening. Hierdoor ligt het beheer bij de ondernemers en niet meer bij de natuurbeherende organisaties (TBO's).

Onbegrijpelijk

VABIJ vindt het onbegrijpelijk dat er door Gedeputeerde en Provinciale Staten (GS en PS) geen gehoor wordt gegeven aan een zeer breedgedragen plan dat door de ondernemers is opgetuigd en dat ook nog eens ruim 50 miljoen euro goedkoper is.

'Bovendien borgt het plan de doelen via resultaatverplichtingen beter dan dat klassieke TBO's binnen een natuurbestemming tot nu toe ooit hebben laten zien', aldus Vos.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer