Juridisch onderzoek bestemming Buijtenland

Provincie Zuid-Holland heeft in samenspraak met de betrokken boeren een extern advocatenkantoor ingehuurd om juridisch onderzoek te doen naar het beste bestemmingsplan voor het Buijtenland van Rhoon.

Juridisch+onderzoek+bestemming+Buijtenland
© Mike Schellart

Het wordt een breed onderzoek waarbij naar de voor- en nadelen van verschillende varianten wordt gekeken. Het terugbestemmen van natuur naar agrarisch is een van de opties.

Er is nu juridische onduidelijkheid, omdat het natuurontwikkelingsplan halverwege de rit ingrijpend is veranderd. In plaats van nieuwe natuur zal het Buijteland gaan bestaan uit akkernatuur, gemaakt en beheerd door boeren.

Aangedrongen

De boeren verenigd in Vereniging Agrarische Belangen IJsselmonde (VABIJ) hebben bij herhaling aangedrongen op een onderzoek naar de juridische gevolgen zodra zij de natuurontwikkeling van het Buijtenland van Rhoon daadwerkelijk ter hand nemen.

'De provincie heeft het scheppen van juridische helderheid steeds voor zich uitgeschoven, totdat deze week opeens duidelijk werd dat in de huidige situatie de onteigeningstitel mogelijk niet geldig is', aldus Adjan Vos van VABIJ.

Planschade

Dat betekent onzekerheid voor de borging van de financiële belangen van de boeren met betrekking tot planschade, volledige schadeloosstelling en onkostenvergoedingen.

Volgens de boeren is terugstemming naar agrarisch de beste optie, omdat de grond dan zijn waarde houdt en het risico van planschade niet aanwezig is.

Borging

De boeren stellen dat de natuurontwikkeling die zij gaan uitvoeren zonder meer sterk geborgd zal zijn, onder meer via privaatrechtelijke contracten. Vos: 'Onze borging gaat tot op niveau van natuurdoelen. Dat gaat veel verder dan natuurbeheerders ooit hebben geboden bij natuurontwikkeling.'

Aan het einde van de zomer wordt de uitkomst van het juridisch onderzoek verwacht. Dat betekent niet dat er dan al een andere bestemming is gevonden, aldus een woordvoerder van provincie Zuid-Holland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer