Dijksma%3A+geen+hobbels+voor+Buijtenland
Nieuws
© Foto: Red Polders Rhoon

Dijksma: geen hobbels voor Buijtenland

Staatssecretaris Sharon Dijksma ziet geen belemmeringen voor de aanleg van het 600 hectare natuur- en recreatiegebied Buijtenland van Rhoon ten zuiden van Rotterdam.

Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. 'De provincie heeft de parlementaire behandeling van het burgerinitiatief 'STOP project Buijtenland nu!' afgewacht.'

Nu dat voorbij is heeft Dijksma provincie Zuid-Holland laten weten aan de slag te kunnen met het Buijtenland van Rhoon 'in samenspraak met bewoners en bedrijven in het gebied'.

Ze stelt dat de provincie verantwoordelijk is voor de realisatie van het natuur- en recreatieproject, maar de staatssecretaris houdt wel een vinger aan de pols.

Dit naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerleden Heerema (VVD) en Jacobi (PvdA) om het Buijtenland creatief in te vullen.

Kwartiermakers

Provincie Zuid-Holland is al meteen aan de slag gegaan. Zij heeft drie kwartiermakers aangesteld die de gebiedscoöperatie moet formeren. Dat zijn Co Verdaas (oud-staatssecretaris en gedeputeerde, Jan de Groot (oud voorzitter WLTO) en Jan Jaap de Graaf (oud-directeur Natuurmonumenten).

De gebiedscoöperatie moet de omvorming van boerengrond naar natuur en akkernatuur invullen.

Dijksma: 'Naar verwachting kan deze gebiedscoöperatie begin 2016 aan de slag gaan. Provincie Zuid-Holland blijft eindverantwoordelijk voor het behalen van de PKB-doelen en zal derhalve fungeren als opdrachtgever van de gebiedscoöperatie, die de feitelijke uitvoering op zich zal nemen.'

Uitkopen

Volgens de staatssecretaris heeft provincie Zuid-Holland 100 hectare in bezit 'voor een soepel verloop van het transformatieproces'. Dit om de nodige boerengronden in bezit te krijgen.

Ook heeft de provincie ruilgronden beschikbaar voor agrariërs die op een andere plek verder willen boeren. Dijksma: 'Hierdoor wordt hen de mogelijkheid geboden om in een ander gebied hun reguliere bedrijf uit te oefenen.'

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer