Kwartiermakers+voor+Buijtenland
Nieuws
© Mike Schellart

Kwartiermakers voor Buijtenland

Drie kwartiermakers moeten de gebiedscoöperatie voor het Buijtenland van Rhoon formeren. Dat zijn Co Verdaas , Jan de Groot en Jan Jaap de Graaf.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de kwartiermakers aangesteld. Zij hebben de opdracht de gebiedscoöperatie voor te bereiden op haar taak. Zij moet de omvorming van de 600 hectare boerengrond op Midden-IJsselmonde naar natuur en akkernatuur invullen.

De provincie stelt dat de behandeling van het burgerinitiatief in de Tweede Kamer is afgerond. Daarom neemt Zuid-Holland de volgende stap om de opdracht om het natuur en recreatiegebied Buijtenland van Rhoon te realiseren.

Brief

Toch komt de kwestie waarschijnlijk na het zomerreces terug op de agenda van de vaste Kamercommissies voor Infrastructuur en Milieu. De commissie heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken een brief gestuurd waarin zij vraagt om de laatste stand van zaken.

Zij verzoekt de minister daarbij ieder geval toe te lichten hoe zij het vervolgtraject voor dit gebied ziet en welke rol zij daarin voor de provincie Zuid-Holland voor ogen heeft.

Onafhankelijk

De kwartiermakers zijn 'drie onafhankelijke deskundigen', aldus de provincie. Verdaas was enkele staatssecretaris van Economische Zaken voordat vanwege een bonnetjesaffaire moest plaatsmaken voor Dijksma. Ook was eerder hij landgedeputeerde in Gelderland en Tweede Kamerlid.

De Groot heeft diverse bestuurfuncties binnen de WLTO en LTO Nederland bekleed, waaronder het voorzitterschap van de WLTO. Ook was oud-wethouder van Giessenlanden en was jarenlang het gezicht van de Fokveedag Hoornaar. De Graaf is oud-algemeen directeur van Natuurmonumenten.

Reces

De kwartiermakers nemen na de zomer contact op met de belanghebbenden om te onderzoeken of zij een rol willen of kunnen hebben bij de oprichting van de gebiedscoöperatie.

Volgens de provincie komt er na 'na een lange tijd onzekerheid voor alle partijen' nu duidelijkheid. 'Met de behandeling van het burgerinitiatief van de Polderkinderen door de Tweede Kamer is helder welke opgave er ligt voor het gebied.'

Het burgerinitiatief werd begin dit jaar 'niet ontvankelijk' verklaard door de Tweede Kamer. Toch konden initiatiefnemers Sharona en Mariëlle de Klerk onlangs hun verhaal in de Kamer.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer