Met eentjes en nulletjes meer euro's in varkensketen

De varkenshouderij moet niet meer produceren, maar geld verdienen door dat beter te doen. Beter inspelen op wensen van de verwerkende industrie, retailer en consument, luidt het devies. En alles wijst erop dat digitalisering daarbij gaat helpen.

Met+eentjes+en+nulletjes+meer+euro%27s+in+varkensketen
© Dick van Doorn

Na de mechanisering van de sector volgt nu de digitalisering, stelde het Rathenau Instituut in mei. Die publiceerde het rapport 'Digitalisering van dieren; verkenning van Precision Livestock Farming' en komt tot de conclusie dat de Nederlandse veehouderij aan de vooravond staat van een groot aantal technologisch vernieuwingen.
Dat geldt ook voor de varkenshouderij. Uit een inventarisatie van het vakblad Pigbusiness blijkt dat de dierregistratie inmiddels bij een ruim kwart van de varkenshouders is geautomatiseerd. De verwachting is dat de prijs van een chip op korte termijn onder de 20 cent gaat en het gebruik dan een vlucht neemt. 90 procent van de bedrijven heeft een klimaatcomputer en driekwart werkt met een voercomputer. En al is het gebruik van smartphones nog geen gemeengoed, steeds meer ondernemers ontdekken het nut van handige apps voor het managen van zeugen, biggen en vleesvarkens.

Koppelingen

Waar het in de praktijk tot nu toe steeds aan schortte waren slimme analyses en koppelingen tussen alle data die op het varkensbedrijf worden verzameld. Verschillende bedrijven zijn daarmee bezig, waaronder DLV-dochter Connecting Agri & Food. Als eerste lanceerde die twee weken geleden een computerprogramma - PigControl- die de data analyseert, koppelt aan streefwaarden van de ondernemer en vervolgens zorgt voor realtime-managementinformatie waarmee direct in de stal kan worden bijgestuurd.

Varkenshouder Emil Cornelissen werkte mee aan de ontwikkeling ervan en het grote voordeel noemt hij het sneller en beter kunnen sturen. Beheersing van processen, die hem meer de baas maken over de exacte kostprijs. De voerkosten per kilo groei in het bijzonder.

Toegevoegde waarde

De mogelijkheden van digitalisering gaan nog verder. In de huidige context van een stagnerende vraag en fluctuerende afzetprijzen, leidt schaalvergroting niet automatisch tot meer winst. Wie nu winst wil maken, moet de productie afstemmen op de verwerkende industrie, de supermarkt en de consument. Toegevoegde waarde realiseren door samen te werken in de keten is bijvoorbeeld ook de inzet van het actieplan Vitale Varkenshouderij.

De uitvoering van de agenda Duurzaam Varkensvlees is in volle gang. De POV werkt samen de ketenpartners aan de inrichting van het Keten Kwaliteitssysteem Holland Varken. Volgende fase is de inrichting van het Keten Informatie Systeem, waar het werken in een open calculatie moet leiden tot een eerlijker verdeling van de marges in de keten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer