ZLTO en gemeente Son en Breugel: 'Sector gaat niet op slot'

ZLTO Dommelland en gemeente Son en Breugel zijn vrijdag met een gezamenlijke verklaring gekomen naar aanleiding van het besluit van de gemeente om voorlopig geen vergunningen in behandeling te nemen van varkens- en pluimveehouderijen.

ZLTO+en+gemeente+Son+en+Breugel%3A+%27Sector+gaat+niet+op+slot%27
© Alex J.de Haan

Afgelopen week riep het besluit veel weerstand op bij de boerenorganisatie ‘door een verkeerde interpretatie van de media’. ZLTO en de gemeente hebben opnieuw naar elkaar uitgesproken om in overleg te blijven over een leefbaar buitengebied van Son en Breugel waarin de ondernemers toekomstperspectief houden.
Volgens beide partijen gaat de intensieve veehouderij in de gemeente niet op slot. Zowel ZLTO als gemeente ziet de noodzaak dat de emissies omlaaggaan indien dit in het belang is van de gezondheid van de omwonenden als de veehouders zelf. Door technische ontwikkeling kan, en wordt, een groot gedeelte van de emissie reeds opgevangen. Volgens de verklaring liggen hier nog mogelijkheden om ondernemerschap en ontwikkeling de ruimte te geven en een toename van emissies te voorkomen.

In afwachting van

Burgemeester en wethouders van Son en Breugel hebben met het besluit de eigen organisatie en de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), die de vergunningaanvragen technisch-inhoudelijk beoordeelt, een handreiking geboden hoe in afwachting van de resultaten van de vervolgonderzoeken van het RIVM om te gaan met nieuwe vergunningaanvragen voor de pluimvee- en varkenshouderijen.
Nieuwe vergunningaanvragen voor varkens- en pluimveehouderijen met een verhoogd gezondheidsrisico worden in afwachting van de resultaten van de vervolgonderzoeken aangehouden.
Vergunningaanvragen waarbij sprake is van een afname van de emissies van geur en fijnstof worden volgens de reguliere procedure in behandeling genomen.

Toekomstperspectief

ZLTO afdeling Dommelland waardeert dat de gemeente daags na het besluit heeft geschakeld met de ondernemers die onlangs een aanvraag hebben ingediend.
Eén van deze aanvragen kan gewoon doorgang vinden aangezien de emissies van het bedrijf niet toenemen. Het andere bedrijf is door de gemeente een overleg aangeboden over mogelijke oplossingen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer