Rabobank+vindt+agrarische+sector+te+weinig+onderscheidend
Achtergrond
© wim hollemans

Rabobank vindt agrarische sector te weinig onderscheidend

De agrarische sector heeft te weinig onderscheidend vermogen om goed te kunnen concurreren met de wereldmarkt. Boeren en tuinders moeten zich meer bezig gaan houden met 'extreme klantgerichtheid'. Dat zegt Rien Nagel, lid van de raad van bestuur van Rabobank.

Nagel gaf tijdens het symposium 'Brabant, slimste boerenland' van ZLTO en Rabobank Tilburg, op vrijdag 2 september, zijn visie over de innovatiekracht van de Nederlandse agrarische sector. Zijn boodschap was duidelijk. Er is te veel bulkproductie en de concurrentiekracht is beneden peil.

'Boeren hebben vaak aan de kostprijskant de grootst mogelijke moeite om te kunnen concurreren', stelt Nagel. 'Dat komt onder andere door de vele regels vanuit Den Haag. Het komt aan op onderscheidend vermogen en dat is er te weinig. Er moeten meer voorbeelden komen zoals Nederlandse babymelkpoeder dat in China niet aan te slepen is. Bij innovaties is marketing erg belangrijk, dat wordt nog wel eens onderschat. Het gaat erom hoe je het aan de man brengt.'

De klant moet volgens Nagel altijd centraal staan. 'Het gaat om extreme klantgerichtheid. Dus niet met oogkleppen op produceren in de hoop dat de klant het blijft afnemen. Daarbij moeten boeren en tuinders soms over hun eigen gelijkhebberij heen stappen. Als je geen gelijk krijgt, dan heb je het ook niet.'

Ook vindt Nagel dat er meer aandacht moet zijn voor het samenspel tussen overheid, ondernemers en onderwijs. 'Meer focus op de Triple Helix. Pater Van den Elsen is nota bene zo'n beetje de uitvinder ervan.'

Kleding van koeienmest

Tijdens het symposium gaven enkele innoverende ondernemers de aanwezigen een flinke dosis inspiratie mee naar huis door een korte uiteenzetting te maken van hun initiatieven. Zo deed Jalila Essaïdi haar plannen voor de productie van kleding uit koeienmest uit de doeken. Essaïdi kwam deze zomer in het nieuws met haar bedrijf Mestic, dat bioplastics maakt uit koeienmest.

Recentelijk is het ook gelukt om een witte jurk van koeienmest te vervaardigen. 'Ik hoop met Mestic binnen een paar jaar de eerste fabriek te realiseren, in Brabant. Apple heeft al interesse getoond in onze bioplastic voor verwerking in telefoonhoesjes. Om deze plannen te kunnen realiseren heb ik per direct dertig boeren nodig die ieder 100 kuub mest kunnen leveren.'

Onder de indruk

Nagel prijst de ondernemersdrive van de gepresenteerde plannen. 'Ik ben erg onder de indruk. Hier zijn grote fondsen voor nodig, want bancaire financiering krijg je niet voor deze investeringen.'

Op de vraag van dagvoorzitter Theo Verbruggen aan ZLTO-directeur Elies Lemkes wat ondernemers nodig hebben van de overheid en banken, zei ze klip en klaar: 'Durf en partnership. We moeten ook het lef om te durven mislukken. Ik wens ons bij wijze van spreken veel mislukkingen toe. Want dat betekent dat er tenminste iets gebeurt.'

Gedeputeerde Economie Bert Pauli vindt de aandacht voor start-ups belangrijk, maar geeft de jonge ondernemers ook meteen een tip.

'Start-ups moeten snel aansluiting zoeken bij bedrijven die hun sporen al verdiend hebben. Want alleen met start-ups red je het niet. Jonge talentvolle ondernemers moeten groot durven denken. In samenwerkingen met multinationals op de lange termijn. Want die hebben het uiteindelijk voor het zeggen.'

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  60 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer