Kabinet%3A+%27Oneerlijke+handel+zaak+bedrijven%27
© Nieuwe Oogst

Kabinet: 'Oneerlijke handel zaak bedrijven'

Het Nederlandse kabinet is niet van plan oneerlijke handelspraktijken aan te pakken. In plaats daarvan moeten de diverse sectoren in Europa komen tot zelfregulering.

Dat heeft het kabinet laten weten in een officiële reactie op het 'Groenboek inzake oneerlijke handelspraktijken in de food en non-food toeleveringsketen tussen ondernemingen in Europa'. De reactie is naar de Europese Commissie (EC) verzonden.

In het groenboek van de EC wordt onderzocht wat de problemen zijn die ontstaan door oneerlijke handelspraktijken in zowel de food- als non-food keten tussen ondernemingen in Europa. Ook wordt benoemd wat nodig is ter voorkoming van die praktijken.

Onredelijke voorwaarden

De problemen die worden benoemd zijn onder meer het gebruik van onredelijke voorwaarden, eenzijdige wijziging van afspraken en bemoeilijking van toetreding tot de markt. Een aantal van deze problemen doet zich voor in de land- en tuinbouw.

Het kabinet stelt dat de problemen van oneerlijke handelspraktijken 'zich voordoen in de bilaterale relatie tussen ondernemingen, waarbij de eigen verantwoordelijkheid van ondernemingen het uitgangspunt is'.

Oplossing

LTO Nederland riep de overheid onlangs nog op om actie te ondernemen tegen de oneerlijke handelspraktijken. 'Lage marges voor boeren en tuinders en onzekerheid over afzet leiden tot minder investeringen in onder meer vernieuwing op bedrijven', vindt LTO.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer