NZO%3A+wet+fosfaatrechten+schept+duidelijkheid
Nieuws
© Dirk Hol

NZO: wet fosfaatrechten schept duidelijkheid

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) staat achter het wetsvoorstel fosfaatrechten van staatssecretaris Martijn van Dam. Het wetsvoorstel schept duidelijkheid, aldus de brancheorganisatie.

Het voorstel past in de visie van de zuivelketen: de melkveehouderij is een grondgebonden sector die zich binnen de milieugrenzen moet kunnen ontwikkelen.

Beperking van de fosfaatproductie inclusief een generieke korting op individuele melkveebedrijven, is ingrijpend maar onvermijdelijk, aldus de NZO.

Derogatie

Door een grens te stellen aan de fosfaatproductie in de melkveehouderij, kan de nationale fosfaatproductie door de veehouderij onder het Europese fosfaatplafond blijven. Daarmee is er zicht op behoud en verlenging van de derogatie van de EU-Nitraatrichtlijn, die volgens de NZO onmisbaar is voor de sector.

De NZO rekent er op dat er voor het wetvoorstel een breed draagvlak is in zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer, zodat het stelsel van fosfaatrechten op 1 januari 2017 in werking kan treden.

NAJK

Het NAJK in blij met de vrijstelling van afroming bij bedrijfsoverdracht. Door de afroming zou bedrijfsoverdracht extra moeilijk worden voor jonge boeren.

De voorgestelde wet bevestigen dat overdracht naar eerste-, tweede-, of derdegraads familie is vrijgesteld van afroming. 'Hiermee wordt jonge boeren een steuntje in de rug gegeven in deze ingrijpende invoering', aldus Bart van der Hoog, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille melkveehouderij.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer