'Langer vee aanhouden loont voor melkveehouder niet'

Voor veel melkveehouders loont het langer aanhouden van vee niet meer. Dat is een van de oorzaken van de toename in de verkoop van vee, stelt John Raedts, adviseur bij Accon avm adviseurs en accountants.

%27Langer+vee+aanhouden+loont+voor+melkveehouder+niet%27
© Accon avm

Hoe komt het dat er juist nu zoveel runderen worden geslacht?

'Er zijn verschillende oorzaken. Allereerst hebben veel melkveebedrijven de laatste jaren extra jongvee aangehouden om groei te realiseren. Van deze groep zijn er bedrijven die de stal inmiddels vol hebben zitten en nu weer vee 'over' hebben. Het jongvee dat nu aan de melk komt, dient ter vervanging van andere koeien.'

Speelt het weer mee?

'Regionaal vallen de voeropbrengsten tegen. Met name de regen in juni speelt de maisopbrengst parten. Doordat de melkprijs al langer slecht is, raakt bij veel melkveehouders de buffer weg en is er geld nodig om rekeningen te betalen. De verkoop van vee geeft liquiditeit.

'Er kan door die lage melkprijs weinig worden verdiend aan het langer aanhouden van vee. Koeien worden versneld aangeboden voor de slacht en hebben dus een lager gewicht, zoals ook uit het gemiddelde slachtgewicht van de laatste weken blijkt.'

Speelt de melkveewet een rol?

'De melkveewet kan een oorzaak zijn, hoewel er toch wel veel met de BEX opgevangen kan worden. Hier in Limburg is het snijmaisaandeel in het rantsoen hoog, waardoor melkveehouders het effect van de melkveewet deels kunnen opvangen met een BEX-voordeel ten opzichte van de forfaitaire norm.

'Daarnaast zijn er bedrijven zijn die dit jaar al extra grond op naam hebben staan om hierop te anticiperen. Vaak gaat het dan om percelen waarvan ze in het verleden het gewas al hebben aangekocht en hebben kunnen regelen dat ze de grond zelf op naam konden krijgen. De grond ligt overigens niet altijd voor het oprapen.'

Lopen er ook al veehouders vooruit op de fosfaatrechten?

'De fosfaatrechten geven ook aanleiding voor bedrijven om nu al vee te verkopen. Daarmee zijn ze een mogelijk groot aanbod van vee in het najaar, met daarbij wellicht lagere prijzen, voor.'

Is het goed om nu al op fosfaatrechten in te spelen?

'Rond fosfaatrechten bespeur ik een afwachtende houding. Eigenlijk moeten ondernemers al in januari 2017 minder vee hebben om enige flexibiliteit te hebben. Vanaf deze week informeert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de melkveehouders over hun veestapel op 2 juli 2015. Dan kan een schrikeffect optreden.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
Meer weer