%27Fosfaatwet+Van+Dam+slechtste+ooit%27
Nieuws
© DIRK HOL

'Fosfaatwet Van Dam slechtste ooit'

De SGP vindt dat het wetsvoorstel voor invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij aan alle kanten rammelt. 'Het is het slechtste landbouwwetsvoorstel van dit kabinet', zegt Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

Het kabinet doet volgens de SGP geen enkele poging om te laten zien dat verbetering van de waterkwaliteit gerealiseerd kan worden met derogatie en zonder fosfaatrechten.

Ook geeft Van Dam geen enkele duidelijkheid over het al dan niet binnenhalen van derogatie en over de mogelijkheid om fosfaatexport naar fosfaatarme landen niet mee te rekenen, stelt de SGP verder. Het overleg hierover met Brussel moet zelfs nog beginnen. Extra fosfaatruimte door tijdelijke fosfaatpieken niet mee te tellen, laat de staatssecretaris aan zich voorbij gaan, constateert de partij.

Geen garantie

Veel bedrijven rekenen op extra ruimte via de Kringloopwijzer. Het wetsvoorstel geeft nog helemaal geen garantie, aldus Dijkgraaf: 'Ik vind het buitengewoon onverstandig om de huid te verkopen voordat de beer geschoten is.'

Van Dam neemt de gevolgen voor bedrijven niet serieus, vindt Dijkgraaf. Hij noemt de weigering van de staatssecretaris voor een serieuze onteigenings-/reguleringstoets voor bedrijven met lege stallen en stuurt ze naar de rechter.

Laf

Dijkgraaf: 'Dat noem ik een beetje laf. Verschillende bedrijven dreigen over de kop te gaan, omdat ze geen geld hebben om én de rente voor de nieuwe stal te betalen én fosfaatrechten aan te kopen.'

Verder schuift Van Dam de onteigeningstoets volgens de SGP'er voor generieke korting voor zich uit. De doorgaande afroming van fosfaatrechten onder fosfaatplafond is volgens hem om 'dwingende redenen van algemeen belang'. 'Dat is een farce. Ik zie die 'dwingende redenen' niet', stelt Dijkgraaf.

Niet akkoord

Verder negeert de staatssecretaris fosfaatruimte aan de voorkant en knelgevallen aan de achterkant, aldus Dijkgraaf: 'Hier gaan we niet mee akkoord.'

'Kijk bijvoorbeeld naar melkveehouders die precies op de peildatum jongvee hadden uitgeschaard. Ze kunnen fluiten naar hun rechten. De facto gaat de korting bij sommigen richting 30 procent. We gaan ook niet mee in de mogelijkheid om rechten van varkens- en pluimveebedrijven af te pakken.'

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer